Octavian Butiseacu Ungureanu visar upp abborren han fångat i kanalen i Malmö. Foto: Per Lärka

Osäkert om kanalfiskar är ätliga

Uppdaterad
Publicerad

På hösten går abborren till i Malmös kanaler. Fisket är populärt, men ingen vet om fångsten är ätlig. Det vill nu Sportfiskarna och Malmö stad ta reda på.

Abborrar på ett kilo är inte ovanliga. När föreningen sportfiskarna har sitt ”prova på-fiske” i kanalen vid Malmöhus slott dras abborrar upp på löpande band.

– Det är mest abborre. Men kanalen har kontakt med havet så här kommer emellanåt in havsfiskar, säger Esbjörn Möllerström, ungdomsansvarig vid Sportfiskarna Syd.

– Du kan fånga sandskäddor, plattfiskar och torsk.

Gatukontoret har gett Sportfiskarna i uppdrag att titta på hur fisket i Malmö kan utvecklas. Sportfiskarna har tagit fram ett förslag på vad som behöver göras. De har också lämnat en offert på 192 000 kronor för att ta fram utvecklingsplanen.

Helt oreglerat idag

Idag är fisket i Malmö nästan helt oreglerat. Det finns ingen information och man vet inte ens om fisken är tjänlig som föda.

– Det är det nog ingen som vet, säger Esbjörn Möllerström.

– Vi skulle kunna fiska olika arter och storlekar vid årliga tidpunkter på året. Fisken kan sedan analyseras för att ta reda på om det finns olika gifter.

Sportfiskarna vill också inventera var det är lämpligt att fiska och utreda frågan om fiskekort, inte minst för att kunna informera om fisket. De tänker sig också skyltar på olika språk vid populära platser. Sportfiskarna ser med avund på situationen i Göteborg.

– Där har Sportfiskarna ett uppdrag att förvalta fisket i hela staden. Men här har frågan om en utredning fastnat på tjänstemannanivå, säger Per Göran Jönsson, konsulent vid Sportfiskarna Syd.

Ekolog Mats Wirén medger att fiskefrågan dragit ut på tiden, mest beroende på arbetsbetsbelastningen vid gatukontoret.

– Men vi kommer snart att ta upp frågan igen, säger Mats Wirén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.