Patientfarlig hyrläkare försökte värva patienter till kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Patienter reagerade på hyrläkarens religiösa symboler och värvningsförsök till kyrkan. Efter flera misstänkta felbehandlingar fick han sluta, och anmäldes som en patientfara av Region Skåne. Strax därpå kunde han ändå jobba vidare – på en privat vårdcentral i samma län.

På vårdcentralerna i östra Skåne har man sedan i höstas tvingats göra ovanligt många anmälningar om personal som kan vara en risk för patientsäkerheten. Totalt är det fyra stycken – varav tre mot hyrläkare.

–  Ett av fallen har skapat ett mycket omfattande merarbete, berättar Lars-Olof Tobiasson, chefläkare i Skånevård Kryh, hälso- och sjukvårdsförvaltningen i östra Skåne.

Inhyrd personal i vården

Missade bröstcancer

Hundratals patientärenden fick granskas i efterhand. Läkaren hade bland annat tagit emot en äldre kvinna som sökt vård för blödningar från ena bröstet. Läkaren skrev ut antibiotika men gjorde ingen ytterligare utredning.

När kvinnan senare fick träffa en ny läkare skickades hon till mammografi som avslöjade att hon drabbats av bröstcancer.

I ett av de andra fallen visade det sig, när vårdcentralen lex Maria-anmälde två av läkarens behandlingar, att han redan hade tre lex Maria-anmälningar hos Inspektionen för vård och omsorg, från tidigare arbetsplatser.

Försökte värva till kyrkan

Utöver misstänkta felbehandlingar hade läkaren också, enligt vårdcentralens chef, haft flera egenheter som fått patienter att reagera:

  • I strid med hygienreglerna använde han klocka, ringar och armband.
  • Han hade rummet fyllt av religiösa symboler, notställ och psalmer, och försökte värva patienter till katolska kyrkan. Vid ett tillfälle ska en patient ha uppfattat att vederbörande nekats antibiotika eftersom patienten vägrat gå med i kyrkan.
  • Läkaren hade ordinerat gurkmeja och vitaminer till en patient med svettkörtelinflammation, som inte blev bättre förrän efter en senare antibiotikabehandling.

Vårdcentralens chef skriver i en bilaga till anmälan att hyrläkaren inte alls visar någon vilja att ändra sitt beteende, utan att det tvärtom eskalerat, vilket läkaren hänvisar till ”andliga upplevelser”.

Nytt jobb hos Capio

Samtidigt skriver chefen att läkaren redan fått ett nytt uppdrag, på en vårdcentral som drivs av det privata vårdföretaget Capio.

När SVT Nyheter kontaktar Capio reagerar chefläkare Stefan Bremberg starkt på uppgifterna och säger att man inte fått någon information om anmälningarna från företaget som hyrt ut läkaren – marknadsledande Läkarleasing. Stefan Bremberg säger att han omedelbart ska starta en utredning av vad som hänt.

SVT Nyheter kontaktar också Läkarleasing, varifrån informationschef Filip Prpic efter några dagar återkommer och uppger att bolaget nu, efter att ha kontaktats av Capio, håller på att utreda vad som hänt.

Bemanningsbolaget: Kontroll varje halvår

Filip Prpic säger att bolaget nu avbrutit samarbetet med läkaren. Däremot tar Läkarleasing inte på sig ansvaret för att han kunnat fortsätta arbeta i flera månader efter att han stoppats av Region Skåne. Läkarleasing utreder i stället om det kan vara någon annan part som missat att informera dem, till exempel IVO eller Socialstyrelsen.

Enligt Filip Prpic gör bolaget noggranna kontroller av alla sina hyrläkare, både genom avstämningar med uppdragsgivare och genom formella kontroller hos Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi kontrollerar varje läkare en till två gånger i halvåret, säger Filip Prpic.

Tillbakavisar kritiken

Den senaste formella kontrollen av den aktuelle läkaren gjordes i februari enligt Läkarleasing, och visade inte att det fanns någon anmälan mot honom. Samtidigt höll IVO just i februari på att utreda en av lex Maria-anmälningarna, och genomförde också ett besök på läkarens arbetsplats.

SVT Nyheter har också frågat IVO:s avdelning Syd om de fått några skrivelser från Läkarleasing under perioden januari-mars, men avdelningens registrator har inte kunnat hitta några sådana.

Region Skåne skickade in sin anmälan om att läkaren bedömdes vara en patientfara i april. Filip Prpic kan inte svara på när Läkarleasing senast frågade Region Skåne hur läkaren fungerade.

Läkaren anser sig orättvist behandlad

Vi ber Filip Prpic att återkomma med svar på när man senast pratade med Region Skåne, och vi vill också veta hur kontakterna med IVO sett ut. Filip Prpic hör dock aldrig av sig, utan i stället får vi mejl från Läkarleasings vd Roger Jakobsson, som hävdar att Läkarleasing alltid följer avtalen med sina kunder och avböjer ytterligare kommentarer med hänvisning till sekretess.

SVT Nyheter har också talat med den kritiserade läkaren, som menar att han utsatts för orättvis och grundlös kritik av Region Skåne. Han tillbakavisar kritiken om religiös påverkan, och menar att han bara haft symboler på en ”liten hylla” i mottagningsrummet och enbart informerat patienter som själva frågat honom om religionen. Läkaren ser heller inget märkligt i att han ibland ordinerar naturläkemedel.

Han menar också att hyrläkare är mer utsatta för arbetsgivares godtycke än direktanställda läkare, och att detta alltså drabbat honom i detta fall.

”Skrapar marknaden i botten”

Lars-Olof Tobiasson, chefläkare för de offentligt drivna vårdcentralerna i östra Skåne, är å sin sida mycket kritisk mot hyrläkarsystemet och hyrbolagens agerande.

– Det är ont om doktorer och då skrapar man marknaden i botten. Det kommer in individer som inte borde jobba som doktorer, de borde syssla med något annat.

– Vi hade hoppats vi kunde lita på bolagens kontroller men det kan vi inte. Det är väldigt dystert.

IVO utreder nu anmälningarna från östra Skånes primärvård, både riskanmälningarna mot läkarna och lex Maria-anmälningarna av de olika patientärendena.

LÄS MER: Landsting bryter mot lagen – kan inte erbjuda fast läkarkontakt

Se vår intervju med Lars-Olof Tobiasson här ovan.

SVT Nyheter granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet