Audi valde att avbryta sitt samarbete med Kakan Hermansson efter en hatstorm på nätet. Foto: Tuna Özer

Polisbevakning på museum efter hatet mot Kakan Hermansson

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inviger Kakan Hermansson en utställning på Regionmuseet i Kristianstad. Kritiker hotar med att ”skända utställningen” – men museet backar hennes närvaro. Kommentarsfält på sociala medier har stängts och polisen har kallats in.

Utställningen ”100 % kamp” invigs på söndagen av Kakan Hermansson, konstnär, programledare och radioprofil. 

Det är en utställning som handlar om rättighetskamp i Sverige, i synnerhet om de människor som fått betala ett högt pris för att nå fram till sina rättigheter, enligt Regionmuseet i Kristianstad.

Försnacket har dock helt kommit att handla om Kakan Hermanssons medverkan.

Stark kritik

På Regionmuseets Facebooksida har hundratals kritiska kommentarer lämnats. Att Hermansson bjudits in har beskrivits som ”förfärligt” och Kristianstads kommun har anklagats för att stå bakom en värdegrund ”att hata män och poliser”.

Dessutom har en grupp som uppmanar till att stoppa hennes medverkan skapats, på vars omslagsfoto det skrivits ”Skända utställningen!”.

Bakgrunden till den starka kritiken är att bilföretaget Audi nyligen stoppade en reklamkampanj med Hermansson efter en häftig kritikstorm.

Orsaken till upprördheten var kontroversiella inlägg som hon publicerat i sociala medier för två år sedan. Bland annat skev hon ”Det var ett djävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv” och använde i ett annat inlägg frasen ACAP (”All cops are bastards”).

Ber om ursäkt

Sveriges Radio, där Hermansson då var anställd, har tidigare tagit avstånd från hennes uttalanden. Kakan Hermansson har också bett om ursäkt för sina inlägg. SVT Nyheter Skåne har sökt henne under veckan men hon har inte gått att nå.

I ett nytt inlägg på sin blogg skriver Hermansson också och ber om förlåtelse:

”Jag skulle helst av allt vilja ringa till dem allihopa, be om ursäkt för att jag sårat dem, för mina idiotiska ord. För det var förbannat dumt, respektlöst och obegåvat att uttala mig om två personer som så osjälviskt och modigt offrade sina liv. Och respektlöst för deras anhöriga”, skriver hon.

Stängde kommentarsfält

Hatet på Regionmuseets Facebooksida föranledde inledningsvis att museet rensade bland kommentarerna. De borttagna inläggen innehöll dels direkta påhopp mot Hermansson, dels hård munhuggning mellan flera skribenter.

Efter att kritiken fortsatte beslutade museet sedermera att stänga kommentarfältet.

– Vi har fått rådet att man inte ska kunna kommentera. Det är luddiga angrepp. Andra har följt kommentarerna för att se om det var direkta hot eller misstänkt brottslighet, säger Johan Dahlén, museiintendent.

Polis på plats

Bokningen av Kakan Hermansson gjordes för flera månader sedan.

– Det har varit deklarerat länge. Före händelserna med Audi har vi inte fått en enda kommentar. Nu väcker det här aggressioner som saknar motstycke för oss, säger Johan Dahlén.

En säkerhetsbedömning inför söndagens vernissage har genomförts. Museet har också varit i kontakt med polisen som kommer att patruller på museet på söndag.

– Ja, vi kommer att vara på plats. Vi har inte identifierat någon direkt hotbild men om det uppstår problem har vi beredskap och är på plats, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef.

”Betalat högt pris”

Anställda på museet har under veckan tagit emot ett meddelande från ledningen. Där förklaras att Kakan Hermansson har bokats ”just för att uppfattas som kontroversiell och för hennes kamp för lika rättighet för LHBTQ-personer”.

– Kakan Hermansson är en person som är mycket stridbar och får betala ett högt pris för detta, säger Johan Dahlén.

Hur ser ni på hennes kommentarer om polisen?

– Det är klart att det är gravt olämpliga uttalanden, men hon har bett om ursäkt för detta. Kan man vara med i Sveriges största underhållningsprogram ”På Spåret”, i radio och i julkalendern, då kan man framträda på regionmuseet. Det finns inga presstjänster som ställer högre krav än det, säger Johan Dahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.