Foto: Werner Nystrand

Tullhusstranden i Simrishamn vann Sienapriset 2016

Uppdaterad
Publicerad

De var fyra nominerade till Sienapriset 2016, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitekturprojekt. En kaj, en park, en strand och en innergård. På tisdagskvällen stod det klart att första priset gick till Tullhusstranden i Simrishamn.

Juryns motivering lyder:

”Med Tullhusstranden har Simrishamn fått ett förnyat fokus på stadens möte med havet. Med en landskapsarkitektur som på ett självklart sätt fogar samman stråk, rörelser, rum och ytor lyfter den sin omgivning. Resultatet är anspråksfullt i sin anspråkslöshet.”

– Det är verkligen ett genialt grepp att på det här sättet avsluta gångstråket från centrum ner mot havet. När man flanerar genom stan, hamnar man vid den här punkten. Det är något enkelt och samtidigt väldigt självklart när man ser det. Man har varit lekfull utan att konkurrera med traditionell bebyggelse, säger Tiina Sarap, juryns talesperson, till SVT Nyheter Skåne.

Kommunens ambition har varit att utveckla Sjöfartsstråket i Simrishamn och binda samman Tobisvik i norr med Branteviksvägen i söder. Hamn och strand skulle få ta större plats i staden.

Malmökontor bakom utformningen

Landskapsarkitekten bakom stranden är det Malmöbaserade arkitektkontoret Sydväst arkitektur och landskap. Byggherre är Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamns kommun.

– Det känns fantastiskt. Det här är ett erkännande för vårt kontor men också att vi lyckats genomföra ett projekt i en mindre kommun. Vi kände att vi låg bra till men jag blev ändå överraskad att vi vann, säger Niklas Bosrup, arktiekt på Sydväst, till SVT Nyheter Skåne, på tisdagskvällen.

Landskapsarkitekterna bakom Tullhusstranden har använt betong och trä, samma material som i den dåvarande hamnen, och har behållit sandstranden som ett mjukt möte med vattnet. I och med projektet har stranden fått soliga sittplatser och avskild promenad till småbåtshamnen.

En idé som vuxit fram

Första fröet till idén till Tullhusstranden föddes faktiskt redan för tjugo år sedan under Niklas Bosrups studietid. Tankarna har bearbetats och många år senare har de nu förverkligats.

– Vi har haft stor frihet i koncept och idé, sedan finns det ju alltid ekonomiska ramar att förhålla sig till. Men hela tiden har det funnits en stor tilltro till vårt arbete, säger arkitekten Niklas Bosrup.

Han berättar att det tog tid innan informationen om projektet nådde ut till kommuninvånarna vilket ledde till att många var skeptiska till planerna till en början.

– Jag tror att en del kommuninvånare kände att de inte hade något medbestämmande och då blev det en del protester och skriverier. Men när vi gemensamt med kommunen informerade om projektet, vände vindarna. Och nu när jag varit på plats och smyglyssnat på besökare, har det låtit väldigt positivt! säger Niklas Bosrup.

De övriga tre nominerade till Sienapriset var Frodeparken i Uppsala, Strömkajen i Stockholm samt Ullas Hus i Uppsala.

Sienapriset

Sienapriset delas ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt.

Priset är en hedersutmärkelse i form av diplom samt reliefplakett som sitter på det belönade objektet. Arkitekten bjuds på en tre dagars studieresa till Siena, Italien, med omnejd, tillsammans med juryn och en representant utsedd av sponsorn. Alternativt resmål kan överenskommas.

Det belönade objektet ska ha aktualitet. Projektörens prisbelönta huvudinsats bör inte ligga längre bak i tiden än fem år. Objektet ska vara så färdigt att det ska uppskattas av allmänheten.

Juryn för Sienapriset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur. 

Källa: Sveriges Arkitekter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.