Patienterna på sjukhuset i Nordsjälland var inte alls nöjda med maten. Det visade en enkät som gjordes 2014. Ledningen tog då beslutet att halvfabrikaten skulle bort och att all sjukhusmat skulle lagas från grunden och med ekologiska råvaror.
– Det är många fler färger på tallriken nu och det är mycket roligare att laga maten, säger Pernille Farschou, köksbiträde på Nordsjällans Hospital.
Alla i personalen verkar nöjda med det nya arbetssättet.
– Det är så läckert att arbeta med alla färska grönsaker. Det ger en yrkesstolthet som kock, säger Michael Klammer, som uppskattar att hans yrkeskunskaper kommer till användning på ett helt annat sätt nu än tidigare då maten bestod av mycket hel- och halvfabrikat.
Arbetsglädjen steg
Dagligen serveras 3.000 portioner på sjukhuset och före omläggningen fanns det en oro för att personalen inte skulle klara av att laga och förbereda allting utan att använda halvfabrikat och burkmat.
– Vi var rädda för att folk skulle bli stressade och sjuka när vi gick igenom alla nya rutiner och att vi skulle klara målen, säger Helle Steen Petersen, driftchef på sjukhuset.
Men det blev precis tvärtom. Arbetsglädjen steg och sjukskrivningstalen gick ner från 3,5 till 0,8 procent.
– Vi har fått mer insikt om vad det är vi lagar. Alla är involverade i arbetsprocessen och när vi går hem är vi superglada eftersom vi verkligen har laga någonting som är gott, säger Pernille Farschou.