– Förskrivningen är hög här eftersom det bor mycket människor, det finns flera vårdgivare, det finns en hög läkartillgång, jämfört med andra landsting där man inte har så många läkare i tjänst eller det är långt till sjukvård, säger Mia Tyrstrup, läkare på en vårdcentral i Malmö.
Hon har varit aktiv i organisationen Strama, som arbetar för att motverka resistensen mot antibiotika.
– Vi ska minska den onödiga antibiotikaförskrivningen, alltså den som sker mot patienter som ska läka på egen hand. Det har att göra med att minska resistensutvecklingen som accelererat den senaste tiden.
Läkarnas vanor måste förändras
Strama har under tjugo års tid arbetat med olika kampanjer och information till läkare och patienter, och det har gett effekt.
I Skåne ser man tydligt att förskrivningen av antibiotika minskat under de senaste åren. Hittills i år har nästan 336 recept skrivits ut per 1000 invånare. Men Skånes nivåer är ändå näst högst i landet, efter Stockholm.
– Skåne har en lång tradition av hög förskrivning, och det tar lång tid att förändra, för det handlar om att ändra läkares invanda traditioner och hur de tänker kring antibiotika.
Nätläkare skriver ut fler recept
Förskrivning av antibiotika är också vanligare när patienten enbart har videosamtal med sin läkare, istället för att besöka vårdcentralen.
– Det har att göra med att det är svårt att göra en ordentlig bedömning över internet, säger Mia Tyrstrup.
Nu vill man införa ett nytt system där man tydligt ser vilka diagnoser antibiotikan använts till.
– Vi vill kunna återkoppla till läkaren. Hur gör du när du skriver ut antibiotika, vid vilka diagnoser är det som du förskriver antibiotika, säger Mia Tyrstrup.
LÄS MER: Här är läkarens tre bästa råd