• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Staten överklagar romregisterdom

Uppdaterad
Publicerad

Staten överklagar romregisterdomen om att betala ett skadestånd till elva personer som hamnat i Skånepolisens register på etnisk grund.

Justitiekansler Anna Skarhed, som företräder staten i tvisten, överklagade tingsrättens dom dagen innan deadline. I ett uttalande på JK:s sajt står det att staten erkänner att fel begåtts. Men detta erkännande bör räcka som ersättning, enligt staten.

Erland Kaldaras, ordförande för romska ungdomsförbundet i Malmö, är inte överraskad.

Polisens romregister

– Det var ju väntat. Jag tycker det är skamligt att för Sverige som demokratiskt land att staten med alla möjliga medel försöker undkomma ansvar, säger han till SVT Nyheter Skåne.

”Bekräftelse” kompensation nog

Staten vill alltså att skadeståndet kraftigt sänks eller tas bort helt. ”Bekräftelsen” de drabbade har fått i och med kritik mot staten från en rad myndigheter och rättinstanser är en kompensation i sig, menar JK.

– Om jag kör för fort, får jag ju böter. Det räcker inte att jag säger förlåt, säger Erland Kaldaras som inte ger mycket för JK:s argument.

Han menar att statens agerande sänder signaler ut i världen, till alla som följer målet.

Domen slog fast etnisk diskriminering

Det var i juni som staten dömdes för etnisk diskriminering i Stockholms tingsrätt. De elva målsägandena, som företräddes av Civil Rights Defenders, beviljades då ett skadestånd på 30 000 kronor vardera.

Sedan tidigare har JK slagit fast att de över 4 700 felaktigt registrerade har rätt till en ersättning på 5 000 kronor per person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet