– Absolut, de tolv bränderna vi har haft i natt är helt klart någon form av hämndreaktion från springpojkar till de här grovt kriminella personerna.
SVT: Vad vet ni om gärningsmännen?
– Unga grabbar. I natt greps två personer, födda 99, med fem vapen på sig, som rörde sig i det här området. De är 16–17 år gamla. Det var likadant i går natt. Då greps en som blev brandskadad i samband med en av bilbränderna, i samma ålder.
Tidigare dömda
SVT: Är de kända av er sedan tidigare?
– I princip är de kända av oss sedan tidigare och är dömda för brott av domstol flera gånger tidigare.
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, var med i Gomorron Sverige i morse och pratade om helgens våg av bilbränder som drabbat Malmö.
SVT: Hur ringade ni in dem som greps tidigare i helgen?
– Det är klassisk underrättelseverksamhet som vi bedriver. Man drar med olika medel åt ett nät kring gärningsmän. Förundersökningarna som vi nu bedriver visar att det är de personerna som vi haft ögonen på en längre tid som är gärningsmän.
Stort våldskapital
SVT: Innebär det att det är de mäktigaste i de här nätverken som ni nu har ringat in och också gripit?
– Man kanske inte ska säga ”mäktigaste” – för flera av dem har inte så mycket pengar som man skulle kunna tro eller som de vill visa att de har – men däremot så har de ett stort våldskapital. De har personer som är kapabla till att begå de grövsta brotten vi har i vår lagstiftning.
SVT: Hur vet ni att ni har träffat rätt?
– Det vet vi naturligtvis inte förrän det är lagföring, men i princip så har vi så pass goda underrättelser och förundersökningsmaterial att vi polisiärt kan säga att vi helt klart är på rätt spår.
Fruktansvärt och oacceptabelt
SVT: Hur skulle du beskriva det som hänt i helgen?
– Egentligen är det fruktansvärt att tredje man blir drabbad då deras bilar eller bostäder sätts i brand och det är helt oacceptabelt att vi får sådana hämndreaktioner. De här personerna liksom alla andra människor ska naturligtvis följa svensk lag och vi kommer inte att ge oss i den här kampen att se till att få rätt på detta.
SVT: Nu låter det på dig som att det är en framgång och att ni ringat in rätt personer – är det en framgång då flera bilar har satts i brand?
– Det är inte personerna som vi frihetsberövar för de grövre brotten som är ute och eldar, utan det är ju deras lakejer som är ute och sätter fyr på bilar i syfte att störa polisen och visa att de är med på banan.
SVT: Det som brann i natt var ju på väldigt många olika platser – handlar det här om socialt utsatta områden?
– Malmö är en liten stad till ytan så de här utsatta områdena i Malmö ligger väldigt nära varandra. Två personer på en moped eller cykel kan förflytta sig ganska snabbt i Malmö.
Lyder blint
SVT: Nu har ni plockat in dem som styr och dem som tuttade eld på bilarna – hur många måste ni stoppa innan bränderna upphör?
– Vi har hela tiden sagt att det handlar om 20–30-talet personer som är betydligt längre fram i sitt kriminella engagemang, och de här personerna har ju en svans med sig med en massa ungdomar, allt från 13–14-åringar upp till 20 år, och de lyder de här personerna blint.
SVT: Om helgens bränder nu är en reaktion på era gripanden – och det här är ett krig mellan polisen och gängen som har startat – vad ser du för utveckling då?
– Jag skulle egentligen inte vilja säga att det är något krig mellan polisen och de här personerna. Förra året så fanns det en hel del handgranater i omlopp och då sprängdes de på olika platser – nu är det bilbränder. Man vill helt enkelt markera och jag tror att så länge vi har det här trycket mot de här personerna så kommer vi att se de här konsekvenserna, tyvärr.
Hur länge kommer polisen att orka ha det här trycket?
– Vår strategi är att vi har skapat en organisation i Malmö som gör att vi ska ha tryck på de här personerna så länge vi har den här problematiken. Vi har skapat särskilda fokusgrupper och särskilda utredningsgrupper som bara arbetar med de här personerna och så ska det förbli, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.