Foto: SVT

”Unga kriminella måste få hjälp snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Det tar för lång tid innan unga som hamnat snett får hjälp. Det menar Mohammad Elsaka som själv varit kriminell. Han menar att unga dör i väntan på hjälp. I dag arbetar han som projektledare på Fryshuset i Malmö.

– Ungdomar kan söka upp mig för att de har en hotbild och till första mötet innan sociala myndigheter och polisen hinner göra sin bedömning så kan det ta en till två månader, säger Mohammad Elsaka.

Hjälp livsavgörande

Och han berättar att en av de ungdomar han varit i kontakt med gått bort, skjutits, i väntan på hjälp. Snabb hjälp är livsavgörande menar han.

– De har inte alltid själva ett konsekvenstänk, säger han.

Och han får medhåll av sin kollega, Sigrun Sigurdsson som är verksamhetschef på Fryshuset.

– Det har blivit litet bättre nu den senaste tiden, det kan ta en månad, en vecka om läget är mer akut, men det tar fortfarande alldeles för lång tid att samla ihop resurserna som behövs kring en individ och vi har flyttat folk själva med våra resurser för att skydda dem, men det här måste gå mycket fortare, säger hon.

Satsar pengar

Malmö stad har anslagit 50 miljoner kronor för att motverka brottslighet och en del ska gå till förebyggande socialt arbete. Men det är också en brist på platser för avhoppare i landet och det är inget vi råder över, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd.

– Jag önskar att den dagen man har bestämt sig för att hoppa av kriminalitet så ska man få hjälp men det är inte troligt vi hamnar där den närmsta tiden. Dels är det komplext. För många så handlar det om att man också måste ha ett identitetsskydd och avhopparplatserna ligger inte alltid i Malmö och det styr vi inte själva över. Socialen arbetar intensivt för att få fram dessa platser, få hjälp av polisen men det är komplicerat, säger han.

SE MER: HELA INSLAGET PÅ SVT PLAY

För Mohammad Elsaka var det avgörande att det fanns ett civilsamhälle, människor som trodde på honom just i den stund han ville hoppa av och han är nu själv coach för unga på Fryshuset.

– Det krävs förebilder som man kan relatera till och det krävs att det finns platser och personer med erfarenhet och att man jobbar tillsammans och släpper lite på pengarna, säger han.

”Vill ha svenssonliv”

Och Sigrun Sigurdsson säger att de flesta som hon träffar vill lägga av.

– De vill ha ett jobb och en familj och leva ett vanligt Svenssonliv .

Mohammad Elsaka menar att resurserna inte enbart är livsavgörande för en ungdom, det är dessutom kostsamt för staten att ha en lös mördare.

– De kriminella jobbar väldigt snabbt och effektivt och är drivna. Vi borde vara minst lika vassa om inte ännu vassare på att rädda folk, säger Mohammad Elsaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.