Foto: TT/ARKIV

Vårdpersonal i protest mot ”ohållbar arbetssituation”

Publicerad

Under söndagen demonstreras det på 26 ställen i Sverige för förbättrad arbetsmiljö inom sjukvården. ”Politikerna måste ta ansvar. Det som händer nu är ovärdigt”, säger Agneta Lenander, sjuksköterska i Landskrona som är en av initiativtagarna till den stora kraftsamlingen.

Parollerna för demonstrationerna är ”Hållbar arbetsmiljö” och ”Tid för återhämtning”

– Man kan säga att det handlar om att skapa attraktiva och lyssnande arbetsgivare. Att sjukvården börjar styras efter de behov som finns och inte efter pinnstatistik och enbart ekonomiska ramar, säger Agneta Lenander.

Drastisk försämring

Hon har jobbat som sjuksköterska sedan 1995 och hon tycker att situationen blivit dramatiskt sämre.

– Som det är nu skickar vi runt gamla människor på nätterna. Vi i Landskrona får ta emot 80-90-åringar som blivit väckta på nåt sjukhus och skickade hit för att platsen behövs av någon annan, berättar hon.

– Vi har skickat patienter förut, men inte så här på nätterna. Det är så fruktansvärt ovärdigt.

Enligt Agneta Lenander så är det största problemet för Region Skåne bristen på vårdplatser.

– Förra helgen satt jag med i vårdplatskonferensen. Då fanns det 30 lediga vårdplatser i hela Skåne. Och det till en befolkning på 1,3 miljoner människor. Det säger sig själv att det inte räcker.

Patienter skickas runt

Bristen på vårdplatser leder till att patienter skickas runt mellan sjukhusen eller skickas hem. Och de som får stanna läggs ofta på en avdelning som har fel specialitet. Cancerpatienter kan hamna på ortopeden, benbrott på en reumatavdelning – bara det finns en ledig säng.

– Det är klart att det inte är bra. Jag brukar säga att det är som att kalla på en rörmokare för att dra om elen där hemma, säger Agneta Lenander.

– Risken för patientskador och felbehandlingar ökar om man inte vårdas av specialister.

Hon är själv politiker och sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet. Men hon påpekar att hon dragit igång protesterna som privatperson och som sjuksköterska. Demonstrationerna ska inte heller uppfattas som riktade mot något speciellt parti, utan alla politiker måste tillsammans ta ansvar för sjukvården. Och för personalförsörjningen.

Ingen sjuksköterskebrist

Enligt Agneta Lenander så råder det ingen brist på grundutbildade sjuksköterskor i Sverige, däremot finns det för få specialistsjuksköterskor. Och det kommer att bli ännu värre i takt med ökande pensionsavgångar. Enligt henne så finns det bara ett sätt att komma till rätta med det. Arbetsgivaren måste låta sköterskorna vidareutbilda sig på arbetstid – precis som läkarna.

– Idag så finns det ST-tjänstgöring för läkare som specialiserar sig. Något liknande måste till för sjuksköterskor, säger hon.

– Det finns inga hållbara skäl till att läkare ska få betald utbildning, medan sjuksköterskor får ta lån för att förkovra sig. För det handlar väl inte om att läkare till stor del är män medan sjuksköterskor oftast är kvinnor?

Här demonstreras det under söndagen:

Helsingborg

Mäster Palms plats kl 14

Hässleholm

Stortorget kl 14

Kristianstad

Stora torg kl 14

Lund

Blockets huvudingång kl 12

Malmö

Gustav Adolfs torg kl 14

Trelleborg

Valldammsgatan 5 kl 14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.