Foto: SVT

Vill öppna boende för 2 000 asylsökande på Ivön

Uppdaterad
Publicerad

På lilla Ivö med 137 invånare, vill ett företag anlägga ett asylboende för 2000 personer. Låter intressant, tycker Migrationsverket. Ett helt absurt förslag tycker Kristianstad kommun, som tänker försöka stoppa projektet.

Lugnet på den lilla ön störs av beskedet om Migrationsverkets pågående upphandling av asylboenden.

För bland de som har blivit godkända i ett första steg finns företaget Svenska Semesterhem, som vill erbjuda boende i modulhus för 2000 asylsökanden på öns campingplats.

En plan som både de boende och Kristianstad kommun tycker är huvudlös.

– Det känns som ett aprilskämt och vi kommer göra allt vi kan för att stoppa ett så stort boende, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Natura 2000-område

Kommunen menar att de aldrig kommer att bevilja bygglov för så många bostäder. Ön är ett Natura 2000 område, projektet kräver en ny detaljplan och en ny anläggning för vatten och avlopp hävdar man.

Dessutom har färjan till fastlandet begränsad trafik.

– Det är för litet för så många. Det är helt feltänkt, tycker Elisabeth Olsson som bor helårsvis på den nuvarande campingen.

Migrationsverket måste besiktiga

I ett brev till Migrationsverket är Kristianstad kommun kritisk till att Ivön ens har kommit på fråga med tanke på de svårigheter som finns.

– Det är ett helt orimligt förslag som inte borde ha godkänts ens i detta första skede, säger Pierre Månsson (L).

Det är långt kvar tills att Migrationsverket avgör vilka aktörer man slutligen skriver kontrakt med. Det är nu upp till entreprenören att söka bygglov och visa om deras plan för Ivön är genomförbar.

– En tilldelning är inte detsamma som ett avtal. För att få ett avtal gör vi först en besiktning och då tittar vi på bland annat naturskydd och om kommunen har gett sin tillåtelse, säger Magnus Gustavsson, tf avdelningschef för Migrationsverkets verksamhetsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.