– Vi står i ett akut behov just i Kalmar län. Det behovet finns i hela landet, men är akut i Kalmar län nu, säger Kenth Sjöberg, gruppchef hund i Kalmar och Karlskrona.
En hund har tagits ur tjänst vilket gör att en hundförare nu går utan hund.
– Det är väldigt kostsamt: en utbildad person som inte har ett redskap att jobba med. Kan man korta tiderna när hundförarna går utan jobb så kan vi kapa kostnader, berättar Kenth Sjöberg.
Tuffa krav
Hunden de söker ska vara en schäfer eller en malinois, helst mellan 14-24 månader. Och det är en hel del som har hört av sig.
– Jag får en del mejl här, det är lite roligt. Det blir ju en romantisering också. Alla tycker att ens hund är den bästa. Men alla hundar har inte hela paketet, berättar Kenth Sjöberg.
Utbildningstiden är lång, och från polisens sida vill man vara säker på att det kan bli en bra polishund. Och de krav som ställs är tuffa:
– Man vill se att det finns något som vi kallar för kamplust, att den vill leka byteslekar och tycker om föremål. Vi vill se en stor motor; vilja att jobba och anstränga sig. Att hunden har mod att ta sig fram, jobba i nya miljöer: höjder, mörker, gallertrappor, säger Kenth Sjöberg.
En stark enhet
Men har man en hund som är intressant för polisen så kan man inte behålla den själv. Hund och hundförare har ett tätt samarbete inom polisen i Sverige.
– Vi ser stora fördelar med att det blir ett team – en stark enhet. Det blir en härlig relation mellan hund och förare, säger Kenth Sjöberg.