Karin Svensson och Martin Linde Foto: Fanny Olsson/SVT

Akutens framtid oviss efter flertalet uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Läget är kritiskt på akuten i Växjö. Många sjuksköterskor har sagt upp sig på grund av stressig arbetsmiljö och låga löner. 14 tjänster står tomma och även sjukvårdsledningen är oroad för framtiden.

I går slog 68 läkare larm om läget för sjuksköterskor på akuten vid Växjö lasarett. I brevet beskriver läkarna hur situationen nu har nått ett bottenläge och att oron är stor för hur det ska bli framöver.

– Jag jobbar med de här sjuksköterskorna varje dag och jag ser att de är stressade. Det är många som håller på att söka sig till andra arbetsplatser och det berör mig personligen eftersom de är mina vänner också, säger Karin Svensson som är en av läkarna som ligger bakom skrivelsen.

Allt fler säger upp sig

Med bara några få månader kvar till sommaren står nu 14 sjukskötersketjänster tomma på akuten i Växjö. Många har sagt upp sig på kort tid, med anledning av en stressig arbetsmiljö med dålig bemanning och låg lön. Martin Lindeberg är en av de som trots läget valt att stanna kvar, men nu har även han börjat tvivla.

– Jag funderar på det emellanåt. Som sjuksköterska kan man nog få jobb lite var man vill nuförtiden. En fast anställningen innebär inte alltid den där tryggheten som det varit innan. 

Ledningen oroad

Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kronoberg, känner till situationen sedan innan. Även han är oroad för hur framtiden ska bli. Målet är att göra akuten i Växjö till en attraktiv arbetsplats där personalen vill stanna kvar, men så uppfattas inte situationen i dag av nuvarande personal.

– Vi håller på med vår utmönstring av hyrsjuksköterskor nu för det är viktigt att de ersätts med egen personal. Men vi inser ju att vi måste göra någonting för vi är lika oroliga som de är på akuten, säger Per-Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.