Bemanningsbrist – mitt i babyboomen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara stor brist på barnmorskor inom sjukvården. I Växjö pågår samtidigt en babyboom. Läget på sjukhusets förlossningsavdelning är ansträngt.

På Växjö lasarett har man klarat situationen hittills.

– Det är svårt just nu. Beroende på vilken situation som uppstår – om det handlar om sjukskrivningar eller att vi inte får in tillräckligt många – så har personalen själva tagit extra arbetspass. Så har vi löst det, säger Annika Hull Laine, chef barn- och kvinnocentrum Växjö.

Krisen på BB i Växjö

Kan få åka till annat sjukhus

Men skulle trycket bli för stort finns en plan för det.

– Skulle det vara så att det kommer för många i förlossningsarbete som vi inte kan ta emot så får vi tidigt tala om att man kanske måste åka till ett annat sjukhus. Men vi får ta den kontakten i så fall och förbereda för detta, säger hon och nämner sjukhusen i Karlskrona, Halmstad och Värnamo som möjliga alternativ.

Föds allt fler barn

Det föds allt fler barn i Sverige och att föda under sommarmånaderna juni och juli blir allt vanligare.

På Växjö lasarett har antalet födslar i juli månad ökat de senaste åren. I år förväntas man nå rekordnivån 200 förlossningar i juli.

Från fackligt håll har man också noterat att det är på förlossningsavdelningen som situationen är som mest ansträngd.

– De har det helt klart tufft just nu. Det finns en kollegial lojalitet mellan barnmorskor att försöka pussla ihop det och ställa upp för varandra så de löser det, säger Anna Åberg, styrelseledamot i Vårdförbundet Kronoberg.

”Prinsen” är här

Martin Johansson och Emma Bergstrand födde sitt första barn på Växjö lasarett i måndags. Deras son har inte fått något namn ännu men kallas för ”prinsen”.

– Vår son föddes en månad för tidigt så att vi kommer att bli kvar här ett tag. Än så länge har det varit bra och vi har blivit jätteväl omhändertagna här, säger Martin Johansson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet