Företrädare för Smålands innebandyförbund, Smålands fotbollsförbund, Smålands ishockeyförbund, Småland-Blekinges Basketdistriktsförbund, Småland innebandyförbund, Småland-Blekinge Handbollsförbund har klubbat en gemensam samsyn. Foto: Therese Karlsson

Idrottsförbunden: ”Barn ska inte tvingas välja sport”

Uppdaterad
Publicerad

Träningar och matcher som krockar. Lag som toppas vid tidig ålder. En attityd att man måste satsa helt på en sport för att bli bra. Det är några av hindren för barn och ungdomar som vill utöva fler idrotter än en. Nu har sex idrottsförbund i Småland enats om att verka för att barn inte ska tvingas välja bort någon idrott.

De flesta lagidrotter kämpar i dag med vikande medlemsantal bland barn och unga, och på många orter är det svårt att få i hop hela lag. Idrottsföreningarnas egen analys är att tappet delvis beror på att barn tvingas välja en idrott för tidigt, sedan tröttnar och får svårt att börja med en ny när man väl kommit upp i tonåren.

Ny gemensam samsyn

Nu har Smålandsidrotten tillsammans med lokala förbunden i innebandy, fotboll, handboll, ishockey, bandy och basket gått ihop och enats om ett bindande dokument som innebär att idrotterna ska verka för att barn inte ska tvingas välja mellan idrotterna.

– Forskningen visar att ju fler idrotter man utövar, desto mer allsidig träning får du. Det finns ingen motsättning i att träna till exempel hockey och innebandy samtidigt. Du får ju träning i innebandyn som gynnar dig som hockeyspelare också, säger Lisbeth Johansson på Smålandsidrotten.

Helt okej att missa träning

Framför allt handlar det om en attityd som behöver förändras ute i förbunden, säger hon. Idrottsföreningarna och ledarna ska signalera att det är helt okej att missa en fotbollsträning om det samtidigt är innebandycup. Barnen ska inte missgynnas genom att exempelvis inte få speltid i en match för att de inte varit med på alla träningar.

På mindre orter ska de olika lagidrotterna också komma överens om att inte lägga träningar för samma årskullar på samma dagar, och förbunden vill gemensamt verka för fler så kallade idrottsskolor där barn och unga får testa på många olika idrotter.

Minska fokus på tabeller och vinster

Ett allt för stort fokus på resultat, tabeller, vinster och förluster är också ett problem som gör att både barn och föräldrar upplever att de måste satsa fullt på en sport för att kunna bli bra, säger Lisbeth Johansson.

Det är något som framför allt innebandyförbundet satsat på att få bort från de lägre åldrarna. Och det är just innebandyn som är undantaget från den vikande medlemstrenden bland lagidrotterna.

– Att tävla är en del av idrotten men vi ska ta bort hetsen kring att vi ska vinna bucklor, eller toppa lag när barnen bara är tio år gamla. Då har vi hamnat fel i vårt sätt att tänka.

Föräldrafråga

Att barnen ska kunna känna sig fria att utöva flera sporter samtidigt är också en föräldrafråga, säger hon. Ju fler sporter man utövar desto större chans att intresset för att röra på sig ska fortsätta även i vuxen ålder.

– Som förälder kanske man tycker att det räcker att vi satsar på fotboll och så får barnet träna det jättemycket. Men det är bättre att barnet provar på ett smörgåsbord av idrotter. Det är inte vi som föräldrar och ledare som styr utan att barnet själv ska få välja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.