Övervakningsbilden som hamnade på sociala medier. SVT har suddat ut personens ansikte i efterhand. Foto: Butikens övervakningskamera

Tröttnade på polisen – hängde ut snattare på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Butiksägaren Roger Johnsson i Vimmerby har flera gånger blivit utsatt för snatteri. Till sist valde han i ren frustration att publicera en bild på gärningsmannen på sociala medier. Något som har väckt starka reaktioner.

Läs också: Länsstyrelsen om utlagda övervakningsbilderna: ”Inte okej”

För lite drygt en månad sedan drabbades Tempo Träffen i Vimmerby återigen för ett snatteri. Butiksägaren Roger Johnsson satt i kassan när en man kom in i butiken. Han plockade på sig varor, gick till kassan, betalade och skulle sedan gå. Men butikspersonalen hade sett på övervakningskamerorna att mannen samtidigt plockat på sig två paket kakor som han inte betalat för.

– Vi konfronterade honom och sade att polisen var på väg. Då snurrade han runt och sprang därifrån, berättar butikens ägare Roger Johnsson till SVT Nyheter Småland.

Polisen dök inte upp

Polisen larmades men dök aldrig upp. Då valde butiksägaren att lägga ut en bild tagen från butikens övervakningskamera, som visar mannen som snattar, på sin Facebooksida. Bilden var inte censurerad.

– Jag kände att jag inte hade något val. Jag hade ju blivit utsatt för ett brott, säger Roger Johnsson.

Roger Johnsson, menar att butiken förlorar stora summor pengar av att butiken blir utsatt för snatteri flera gånger om.

–Det är ett sexsiffrigt belopp, som vi förlorar varje år på att människor snattar i vår butik.

Inte accepterat

Enligt datainspektionen är det endast polis och domstol som får ta del av material från kameraövervakning, om ett brott skett i exempelvis en butik. Privatpersoner har inte rätt att använda bilder, och det är absolut inte accepterat att lägga ut bilderna på sociala medier.

– Att lägga ut bilder på sociala medier, där privatpersoner kan urskiljas är inte okej. Det bryter mot tystnadsplikten, säger Martin Hemberg, jurist på datainspektionen.

Inte tagen på allvar

Att privatpersoner, i det här fallet butiksägaren Roger Johnsson, lägger ut bilder från övervakningkameror är inte vanligt, men det har förekommit på andra håll i landet. Roger Johnsson säger att publiceringen var en sista utväg då han flera gånger blivit utsatt för snatterier men inte blivit tagen på allvar av myndigheter därefter.

– Jag får ingen hjälp av polisen. De har inget intresse av att identifiera personen. Hade polisen agerat så hade jag kanske aldrig behövt publicera bilden, säger Roger Johnsson.

Oskyldiga kan drabbas

Orsaken till att reglerna är så hårda när det gäller användning av bilder från kameraövervakning, är att oskyldiga personer kan drabbas.

– Det kan vara så att personen på bilden utpekas som kriminell, men att det senare i utredningen bevisas att det inte är så, säger Robert Loeffel, pressansvarig på polisen region syd.

Enligt datainspektionen finns det inget specifikt straff, när någon har lagt ut en bild på sociala medier. Butikens tillstånd för kameraövervakning kommer inte heller dras in. Däremot kan Roger Johnsson bli skadeståndskyldig om mannen som visas på övervakningsbilden väljer att anmäla butiksägaren för förtal.

– I lagen finns det en skadeståndsbestämmelse som innebär att den som bedriver kameraövervakning i strid med lagen ska ersätta den övervakade för skada och kränkning, som kameraövervakningen orsakat, berättar Martin Hemberg, jurist på datainspektionen.

Ångrar inte sin publicering

Inlägget på Facebook har fått stor spridning och mängder av kommentarer. Roger Johnsson vet att det finns många som tycker att han gjort fel som publicerat en helt omaskerad bild på personen, men trots det ångrar han inte publiceringen.

– Tusentals har stöttat mig, både muntligen i butiken men också på sociala medier. Om det hände igen så skulle jag kunna göra om det. Det är ändå han som har utsatt mig för brott, säger han.

Under utredning

Polisen i Västervik uppger till SVT att ärendet inte är nedlagt och är nu under pågående utredning. Polisen säger också att de inte har möjlighet att åka på alla misstänkta snatteribrott och att mannen på bilden som Roger Johnsson lade ut på sociala medier är misstänkt för stöld och kommer att förhöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.