Intresset för solceller ökar och kraftigaste uppgången märks bland privatpersoner enligt en rapport från Energimyndigheten. Arne Tervonen säljer och monterar solceller över hela södra Sverige och märker av det ökade trycket.
– Det kommer förfrågningar varje dag från privatpersoner som gäller småanläggningar på 2000 watt och uppåt, berättar Arne Tervonen energimontör, för SVT Nyheter Småland
Men det kan vara olika krångligt att få tillstånd att sätta upp solceller på ditt villatak beroende på var du bor. I vissa kommuner räcker det med en anmälan medan det i andra är krav på att söka bygglov. Och en bygglovsansökan kan dra ut på tiden menar Arne Tervonen.
Kunderna tröttnar
– Det kan ta allt från två till tolv veckor. Ansökan kan hamna i någon byggnadsnämndskvarn vilket kan göra att kunden tappar intresset och avslutar projektet, säger Arne Tervonen.
Han fortsätter:
– Det är inte alls ovanligt att kunder tröttnar och det är även flera kollegor i branschen som säger samma sak.
Uppvidinge kommun har slopat kravet på bygglov när det gäller solceller. Om man uppfyller vissa riktlinjer, som till exempel att man monterar solpanelerna plant och bara täcker halva takets yta, så räcker det med ett telefonsamtal till kommunen.
– Vi måste göra allt för att förenkla. De flesta har lite skräck för att ansöka om bygglov, säger Ingemar Hugosson centerpartistisk ordföranden i byggnadsnämnden i Uppvidinge kommun.
Hänvisar till bygglagen
I Växjö kommun tolkar man reglerna annorlunda. Där kräver man bygglov för alla solcellsinstallationer som är över tio kvadratmeter. Ordföranden i byggnadsnämnden Nils Fransson (L) förstår inte hur andra kommuner kan se annorlunda på saken.
– Det är bygglov på allting annat, målar man om sitt hus är man tvungen att söka bygglov för det. Vår tolkning är att det krävs bygglov för solceller och vi följer bygglagen, säger Nils Fransson bestämt.
Bygglov regleras av plan – och bygglagen och skall krävas om byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. Den bedömningen gör varje kommun från fall till fall och beslutar självständigt.
Efterlyser riktlinjer
– Om det är liknande ärenden så är det så är det såklart bättre med liknande bedömningar i kommunerna. Allmänheten kanske kan bli förvirrade annars, säger Anna Hedbäck Paulsson, jurist enheten för plan- och bygg på Boverket.
Branschorganisationen Svensk solenergi efterlyser nu gemensamma riktlinjer till kommunerna när det gäller regler vid installationer av solceller, något som energimontören Arne Tervonen håller med om.
– Det vi vill ha är framförallt förenklade riktlinjer både för kommuner och branschen – så att det blir lite ordning på taken så att säga, avslutar Arne Tervonen.