Foto: Gotlandsbåten

Nu vill de ha näringlivets hjälp för fortsatt båttrafik

Publicerad

Gotlandsbåten som trafikerar sträckan från Västervik till Gotland har stora ekonomiska problem. Företaget behöver få in 30 miljoner kronor för att kunna fortsätta trafikera sträckan.

– Ja får vi inte in pengar så är chansen definitivt mindre att vi kommer att fortsätta med trafiken, säger Ralph Axelsson, vd Gotlandsbåten.

Ovanlig förfrågan

Nu vill Gotlandsbåten att näringslivet på Gotland och i Västervik ska gå in och stötta upp ekonomiskt då de enligt dem själva bidragit till en ökad turism.

– Det är ju lite ovanligt att ett företag går ut och säger så här, så en viss förvåning upplevde vi nog alla, säger Kirsten Åkerman regionchef Svenskt näringsliv på Gotland. Det kort Gotlandsbåten har spelat ut är att de inte klarar sig utan extern finansiering.

Vinn-vinn-situation

– Det vi har frågat är om de är intresserade i att investera vidare i det här för det är ju en vinn-vinn- situation. Det här är ju viktigt för regionen, för Västervik och för Gotland, säger Ralph Axelsson. Det är tack vare oss som resandet ökat och näringslivet ökat. Företagen som har direkt vinning, campingar och restauranger borde vara intresserade.

– De är ju medlemsföretag hos oss, och som organisation så jobbar vi inte så, säger Kirsten Åkerman.

Fortsatt dialog med näringslivet

Kirsten Åkerman håller med om att Gotlandsbåten bidragit till en positiv utveckling inom näringslivet men säger samtidigt att det är viktigt att företagen bär sig själva.

Ralp Axelsson säger att Gotlandsbåten har varit en succé och hoppas på en lösning som  gör att de även fortsättningsvis ska kunna trafikera sträckan.

– Ja nu kommer vi självklart att inleda dialoger med olika parter och så hoppas vi att vi kommer fram till en gemensam lösning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.