Henrik Teleman är konstnären som just nu reser runt i landet för att träffa flyktingar och för att få ta del av de foton flyktingarna har i sina mobilen.
Hittills har han träffat ett 40-tal, men han räknar med att träffa långt över hundra innan han är klar.
Vi möter honom i Lammhult, där han och journalisten och tolken Zainab Wit Wit fått låna en lägenhet av Filadelfiakyrkan. På köksbordet ligger mängder med utskriva foton från mobiltelefoner, som han fått.
Söker förståelse genom konsten
Han och Zainab plockar bland fotona och pratar om de människor som delat med sig av sina foton.
– Det här är konst. Och poängen med konst är ju att vi kan förstå oss själva, eller se oss själva genom andras erfarenheter, säger Henrik Teleman.
I mitten av augusti startade projektet. Då var Henrik och Zainab i Marma i Uppland, senare var de på Möllstorps camping på Öland och träffade flyktingar där.
Vill flytta fokus från krig till människa
Zainab är från Irak och hjälper Henrik med att tolka.
– Vad som är viktigt i det här projektet är att vi inte fokuserar på hemskheter i första hand, som bombningar och flykten över havet. Det kommer med ändå. Vi fokuserar på människan, även om man haft det rätt otäckt är man väl i första hand mamma eller pappa, och man har en bakgrund som svetsare eller mäklare eller restaurangman eller fotbollsspelare.
– Det är de grejerna vi lyfter fram, som kärlekshistorier, matlagning, uppfostran eller skvaller, säger Henrik.
Men i samtalen med flyktingarna pratar de också om vad de förväntar sig av Sverige.
– Och de har en väldigt ljus bild av Sverige. Jag tror att utställningen kommer att bli en vacker utställning. Och man kommer att få en klump i bröstet när man ser den. Men en klump i bröstet på ett bra sätt, säger Henrik Teleman.
Fakta:
Nästa lördag är det en liten smygstart av utställningen, då visas en del av bilderna på biblioteket i Mörbylånga. Först nästa sommar kommer projektet att vara klart. Då kommer det att visas på flera håll i landet, med start i Växjö.