Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thoren Framtid tappar i popularitet, enligt siffror från det senaste skolvalet i Växjö kommun. Foto: SVT/Rebecca Karlsson

För många skolor i Växjö – även friskolor ser ut att tappa elever

Publicerad

Överskottet av högstadieplatser i Växjö kommun märks nu också på friskolorna. Thoren Framtid är hårdast drabbad och ser just nu ut att tappa omkring 60 elever till hösten.

Att det finns för många platser på högstadieskolorna i Växjö kommun har bland annat lett till att de kommunala skolorna drar ner på antalet klasser i höst. Men det märks även hos flera av friskolorna.

Hårdast drabbad är Thoren Framtid. Enligt siffror från Växjö kommuns enhet för skolplaceringar har omkring 35 elever meddelat att de vill börja sjuan på Thoren Framtid till hösten. Tillsammans med en handfull elever från kranskommunerna, ser det därför just nu ut att bli totalt omkring 40 elever som börjar i årskurs sju på skolan till hösten.

Rektorn: ”Hade räknat med det dubbla”

– Det är klart att vi hade ju räknat med det dubbla. Vi kommer ju inte kunna fylla fyra klasser som vi hade önskat, säger Ulrik Hultgren, rektor på Thoren Framtid, till SVT Småland.

Under det här läsåret har dessutom flera elever i nuvarande årskurs sju lämnat skolan. Enligt uppgifter till SVT har det inneburit att antalet klasser har minskat under året.

Hur det vikande elevantalet kommer att påverka verksamheten vill Ulrik Hultgren inte uttala sig om, och han säger sig heller inte att ha tid att träffa SVT för en intervju.

Ska satsa på marknadsföring

Men enligt Skolverkets statistik för det innevarande läsåret går just nu 106 elever i nian på skolan. Därför ser det alltså ut som att skolans elevantal kommer att gå från nästan 350 till under 300 nästa läsår.

– Vi kommer ju verkligen jobba vidare med att profilera oss och marknadsföra oss, precis som behöver göra faktiskt, och vi friskolor ännu mer, säger Ulrik Hultgren till SVT Småland.

Nedgång på flera friskolor

Även till Internationella Engelska Skolan och Kronoberg skola har färre elever sökt sig till årskurs sju inför hösten, jämfört med det antal elever som enligt Skolverkets statistik gick där höstterminen 2023.

Kronoberg skola har minskat med en klass vilket enligt dem beror på att de slopat intagningen till sin engelskspråkiga inriktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.