Foto: SVT

24 får har dödats av lodjur i Kalmar län hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konstaterade lodjursattacker i Kalmar län fortsätter att öka. Enligt Länsstyrelsen har totalt 24 får dödats hittills i år.

Daniel Andersson i Påryd, söder om Kalmar har vid tre olika tillfällen råkat ut för rovdjursattacker där lodjur rivit hans får. En gång under 2015, och två gånger i år. Totalt har åtta av hans får dödats av lodjur.

Efter ansökan om ersättning som skickats till Länsstyrelsen så har Daniel Andersson nu fått ett första besked. Han får ersättning för de fem lamm som dödades 2015.

– Det känns rimligt, men sen tar det ju mycket tid som man får lägga på att ta hand om allt det här och vi har inte så många djur så man blir ju rätt fäst vid dem, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– Det är inte lätt att skydda sig mot dem. Även om man har bra stängsel så kan ju lodjur hoppa högt och ta sig över.

Antalet lodjur ökar

Länsstyrelsen i Kalmar säger att det hittills i år konstaterats 14 olika attacker, vilket kan jämföras med ett tiotal under 2015. Och det är ett tecken på att lodjuren ökat i antal.

– Jo det har det gjort, föryngringen har ökat, säger Amelie Lindholm på Djurenheten vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Hon berättar också att Länsstyrelsen ansökt om att få sätta upp kameror i olika skogsområden för att inventera hur lodjursstammen ser ut i länet.

– Det har ju varit lite dålig spårvinter de senaste åren, så vi hoppas man kan sätta upp kameror i olika stråk där man tror att de rör sig, säger Amelie Lindholm.

Ingen skyddsjakt nu

Hon håller med om att det är svårt att skydda sig mot lodjursattacker men säger att ett bra stängsel är en god grund. Just nu råder ingen skyddsjakt på lodjur i länet, men det är inte uteslutet att det skulle kunna bli så.

– Nu när vi gör inventeringar så försöker vi se om det handlar om ett och samma djur och då kan det ju bli tal om skyddsjakt, säger Amelie Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.