Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyrsjuksköterskor runt om i landet är så upprörda över regionernas gemensamma hyravtalet att de bestämt sig för att vägra jobb i regionerna i sommar. Foto: SVT

Hyrpersonal vägrar vårdjobb i sommar: ”Många kommer inte få vård”

Publicerad

Hyrsjuksköterskor runt om i landet är kritiska till det nationella hyravtal som samtliga regioner har skrivit på. Nu har flera av dem bestämt sig för att vägra jobb i regionerna i sommar.

– Konsekvenserna kommer att bli mastodonta i sommar och framöver, säger Cecilia Svanlind Thörn, som är en av kritikerna och vice ordförande på Svensk konsultsjuksköterskeförening.

För att minska kostnaderna för hyrpersonal har samtliga regioner i landet ingått ett nationellt hyravtal. Det innebär bland annat att regionerna kommit överens om en gemensam prissättning för hyrpersonal.

”Kommer inte jobba under det avtalet”

Men det nationella avtalet vänder flera i hyrbranschen emot. Både då det kan innebära en lönesänkning, men också eftersom de anser att avtalet är patientosäkert.

– Vi kommer inte jobba under det avtalet för vi anser inte att det är patientsäkert. Avtalet är utformat så att även om du jobbat länge på en avdelning så kommer du inte att få vara kvar utan ska bytas ut till en ny konsult, säger Cecilia Svanlind Thörn.

Cecilia Svanlind Thörn är vice ordförande i nystartade Svensk konsultsjuksköterskeförening. På Facebook har de hittills 1 500 medlemmar och bland dem råder en ilska över det nya avtalet.

Konsekvensen blir att hyrpersonal kommer att vägra jobba alls i regionerna under det nya avtalet.

Men enligt regionernas projektledare för det nya avtalet, Stefan Petersson så stämmer det inte att personal nödvändigtvis måste bytas ut.

”En stor brist i sommar”

– Vi i Svensk konsultsjuksköterskeförening har gått ut med att vi inte jobbar i juli 2024 och det är en markering tillbaka, säger Cecilia Svanlind Thörn och fortsätter:

– Vi kommer se en stor brist i sommar där många människor inte kommer att få vård. Så regionerna får nog tänka om.

Men hur ska regionerna annars klara av att bli hyroberoende om de inte ingår ett sådant här avtal?

– Man måste börja i rätt ände, ta hand om sin fasta personal och höja ingångslönerna rejält och att arbetsgivaren ger förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.

I klippet hör du Cecilia Svanlind Thörn förklara beslutet att inte arbeta i regionerna i sommar.

Då gäller hyravtalet i Region Kronoberg och Region Kalmar län

Region Kronoberg gick in i avtalet gällande sjuksköterskor från 1 mars och avtalet som rör läkare gäller från 1 maj.

Region Kalmar län har sedan årsskiftet ingått avtalet gällande läkare i primärvården (de har inga hyrsjuksköterskor i primärvården).

Avtal för sjuksköterskor somatisk slutenvård (sjukhusen) och psykiatri startar september 2024.

Läkare i somatisk slutenvård september 2024 och läkare psykiatrin startar oktober 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.