Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar, vill att säkerhetsrutinerna skärps ytterligare inför stora publika evenemang, som till exempel vid Kalmar Ironman. Foto: SVT

Kalmars kommunalråd: ”Kan bli skärpt säkerhet vid stora publikevenemang”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorattacken i Stockholm kommer påverka de stora publikfesterna i sommar. Det säger kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson (S), som vill lyfta säkerhetsfrågorna.

Det finns många arrangemang i regionen som samlar en stor publik. Ironman och Kalmar stadsfest är två exempel på dessa publikfester.

Efter fredagens dåd i Stockholm aktualiseras nu säkerhetsfrågan vid stora evenemang.

– Två år i rad har vi blivit Årets sommarstad. Vi har stora populära evenemang hela tiden. Inför dessa måste vi nu ta med de här säkerhetsfrågorna i ännu större utsträckning och reflektera över vad som hänt, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

Riskanalyser

– Vi har redan bra säkerhet och gör riskanalyser. Vi är duktiga på det här, men det som hänt gör att vi måste reflektera ytterligare, säger Johan Persson (S).

Innebär det här att kommunen nu kommer satsa mer resurser på att lyfta säkerhetsfrågorna framöver?

– Vi har i dag utvecklade manualer för säkerheten inför stora evenemang. Många medarbetare från kommunen jobbar alltid under evenemangen med säkerhet och närvaro på olika sätt. Det här kommer självklart fortsätta, men hur det kommer se ut i framtiden avgörs i samarbete med polisen, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

Våldsbejakande extremism

På Växjö kommun går tankarna i samma banor.

– Vi har ett gediget säkerhetsarbete som pågår. Vi samarbetar hela tiden med polisen och funderar i dessa banor, säger Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö.

Säkerhetschefen Jan Ottosson på Växjö kommun poängterar vikten av fortsatt arbete mot våldsbejakande extremism.

– Vi har flera parallella arbeten på gång mot våldsbejakande extremism. Vi har fördelat arbetet mellan förvaltningrana. Det här arbetet behöver nu påskyndas och intensifieras, säger säkerhetschefen Jan Ottosson på Växjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.