Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas verkligen att arbetsgivaren tar sitt förnuft till fånga och går med på våra krav, de är inte orimliga”, säger Larita Wigander, ordförande Kommunal Kalmar län. Foto: SVT/Hamed Ubaidi

Kommunal varslar om strejk i Västerviks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Kommunal varslat om strejk berörs flera arbetsplatser i bland annat Västerviks kommun.

Arbetsplatser som tillhör kosten är uttagna i strejk i Västervik. Det handlar om personal i restauranger, caféer, tvätteriet, transportcentralen och sterilcentralen på Västerviks sjukhus som behöver få en tydlig koppling mellan lön och yrkesutveckling. I årets avtalsförhandlingar har Kommunal bland annat krävt ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid.

– Man ska inte behöva vänta till oktober eller november för att få ut sina nya löner efter en löneförhandling som ska vara klart 1 april, säger Larita Wigander, ordförande Kommunal Kalmar län.

Hotar med strejk

I Kalmar län är det flera skolor, sjukhus och boenden som påverkas efter att förhandlingarna strandat mellan Kommunal och SKR samt Sobona. Om parterna inte kommer överens innan den 18 april hotar Kommunal med strejk.

– Jag hoppas verkligen att arbetsgivaren tar sitt förnuft till fånga och går med på våra krav, de är inte orimliga, säger Larita Wigander.

Kommunal vill även diskutera fram förbättringar i dygnsvilan och kräver ett helhetsgrepp för att skapa hållbara tider, vilket behövs förhandlas lokalt.

Kommunala arbetsplatser berörs i följande kommuner:

Kalmar, Växjö, Alvesta, Ljungby, Emmaboda och Markaryd.

Dessutom berörs arbetsplatser inom Region Kalmar län och Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.