Riskerna med morfin har uppmärksammats de senaste åren runt om i världen. Morfin, och särskilt vissa starka smärtstillande läkemedel som bildar morfin i kroppen, är starkt beroendeframkallande även vid kortare tids användning och kan leda till svåra biverkningar, missbruk och överdoser.
Läkaren som SVT Nyheter Småland pratar med är verksam vid ett sjukhus i Småland. Han är frustrerad över att allt fler av de patienter som kommer in i till sjukhuset står på höga doser morfin som de haft under lång tid.
Morfin för stukad fot
Ofta handlar det om patienter som lider av långvarig smärta som inte är orsakad av cancer, där morfin normalt inte hjälper. Förskrivningarna görs ofta inom primärvården och inte av specialistläkare, säger han.
I andra fall har han sett patienter som tidigare fått morfin utskrivet på vårdcentralen för vad han kallar ”banala tillstånd”.
– Jag har flera gånger sett att patienter fått morfin utskrivet efter att de stukat foten. Då är man helt fel ute, det är inte rimligt. Enstaka tabletter är en sak, ett recept en helt annan, säger han.
Det har skett en glidning i synen på morfin genom åren, menar sjukhusläkaren.
– Jag kan tycka mig se att respekten för morfin har mattats av, att man ganska lättvindigt skriver ut morfin till folk som helt enkelt inte har tillräckligt ont eller är då det inte är ett rimligt behandlingsval.
Mest inom primärvården
Den största mängden morfinläkemedel skrivs ut inom primärvården i Kalmar och Kronoberg – alltså av läkare kopplade till en vårdcentral eller hemsjukvården. Det är till viss del naturligt eftersom de flesta äldre patienterna, som är överrepresenterade i gruppen som får morfin, är knutna till just hemsjukvården.
Volymerna morfin (räknat i antal uthämtade definierade dygnsdoser) som förskrivs på sjukhusen visar däremot en nedåtgående trend i Kalmar län, medan den ligger stabilt i Kronobergs län.
”Jätteproblem”
Sjukhusläkarens upplevelse om en vårdslös morfinförskrivning inom primärvården bekräftas av flera andra vårdanställda som SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med. En sjuksköterska säger till exempel:
– Det här är ett jätteproblem i samhället. Det handlar inte bara om vårdcentralernas agerande utan att man har varit för liberal med att skriva ut opiater till patienter med långvarig smärta. Detta blir inte bra i de allra flesta fall utan leder till beroende och toleransutveckling. Doserna ökar och ökar trots att det inte är några förändringar på sjukdomen.
”Alla som skriver ut måste tänka efter”
Sjukhusläkaren och sjuksköterskan har valt att vara anonyma. Det är ett känsligt ämne, och att kritisera kollegor är aldrig populärt, säger sjukhusläkaren. Samtidigt är det viktigt ämne att ta upp för diskussion, anser han.
– Alla som vid något tillfälle skriver ut morfin behöver tänka en gång extra och fråga sig om det här är rimligt i förhållande till patientens smärta och om det är rätt sorts smärtbehandling. Vården behöver reflektera över konsekvensen av det vi gör och inte att göra patienten nöjd i ett kortsiktigt perspektiv.