Butiksägaren i Vimmerby krävs på svar från länsstyrelsen. Bilder från kameran får inte läggas ut på sociala medier. Foto: TT

Länsstyrelsen om utlagda övervakningsbilderna: ”Inte okej”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att butiksägaren Roger Johnsson lagt ut bild på en misstänkt snattare på sociala medier har fått länsstyrelsen att reagera. ”Vi kräver att han kommenterar detta”, säger handläggaren Peter Lind.

Läs också: Tröttnade på polisen – hängde ut snattare på sociala medier

Länsstyrelsen i Kalmar län fick in en anmälan från en privatperson förra månaden. I anmälan undrade personen om inte butikens ägare bröt mot kameraövervakningslagen när han lade ut bilder från kameran på sin Facebooksida.

– Det är inte okej. Den ende som får ta del av bilderna från övervakningskameran är butiksägaren. Eventuellt polisen om ett brott ska utredas, säger länsstyrelsens handläggare Peter Lind som jobbar med tillstånd för övervakningskameror.

Vill ha svar i morgon

Butiken har ett tillstånd om att kameraövervaka, med sammanlagt sex kameror, som är från år 2005. Länsstyrelsen har skickat ett brev till Roger Johnsson där de vill att han bemöter uppgifterna från anmälaren. Svaret ska vara inne senast i morgon tisdag.

– Beroende på hur han svarar så får vi se om vi ska dra in tillståndet, säger Peter Lind på länsstyrelsen.

Om butiksägaren får tillståndet indraget kan han ändå ha övervakningskameror i butiken. Lagen har ändrats sedan år 2005 och numera krävs inte tillstånd för butiksägare.

Unikt fall

Det räcker med att kameraövervakningen anmäls och när den är registrerad av länsstyrelsen kan kameror, som ska ha till syfte att förhindra eller utreda brott, sättas upp.

– Numera måste man inte söka tillstånd för kameror inne i en butik. Men man måste anmäla det till oss, säger Peter Lind.

Peter Lind har jobbat med kameraövervakningsfrågor sedan år 2012 och har inte tidigare haft något klagomål på att någon lagt ut bilder från övervakningskameran för offentlig beskådan.

Butiker kan övervaka utan tillstånd

# En butik behöver inte ansöka om tillstånd. Det räcker med att en anmälan är registrerad hos länsstyrelsen. Sen kan en kamera sättas upp.

# Syftet med kameraövervakningen ska vara att förebygga eller avslöja brott.

# Kameran ska vara fast monterad och ha fast optik (ej zoom). Ljud får inte spelas in.

# Det måste finnas en skriftlig överenskommelse med facket på arbetsplatsen eller skyddsombud.

# Bilderna får inte hanteras av fler personer än nödvändigt. Inspelat material får bevaras under högst två månader.

# Kameror som är uppsatta utanför butiken eller är uppsatta inne i butiken, men filmar ut till platser där allmänheten har tillträde, kräver tillstånd.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län och länsstyrelsen i Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.