Det blev en lång lista på brister när inspektören kom till Växjöbageriet. Foto: SVT

Lång rad med brister hos Växjöbageri

Publicerad

När kommunens inspektör gjorde ett oanmält besök hos bageriet i Växjö hittades ett stort antal fel. Flera av dem hade påtalats vid tidigare inspektioner, men utan att de åtgärdats.

Växjö kommuns livsmedelsinspektör gjorde en oanmäld inspektion 8 november. I rapporten från kommunen framkommer det bland annat att personal jobbar i mjukisbyxor, t-shirt och huvtröja. Bageripersonal ska ha kläder som är anpassade för livsmedelshanteringen, skriver inspektören.

Fel märkning

Det anmärks också på att rengöringen är bristfällig och att bageriets toalett inte har något förrum utan öppnas rakt ut till bageriet. Personalen är okunnig om allergener och produkter är felaktigt märkta. Från taket hänger elkablar fritt och ventilationsröret i bageridelen är öppet. Kakelplattor är trasiga, skriver inspektören i sin rapport.

Flera av bristerna har påpekats vid tidigare inspektioner.

Misstänkt mögel

Det beskrivs också hur det är svarta prickar på väggar och tak, troligen rör det sig om mikrobiell påväxt (ex mögel eller röta). Det finns inte heller något utrymme för städutrustning och i lokalen finns föremål som inte hör hemma där. Alla prylar gör det svårt att upptäcka skadedjur, beskrivs det i rapporten.

På grund av bristerna ska bageriet kontrolleras en extra gång innan månaden är slut. Då måste anmärkningarna vara åtgärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.