Säkerheten ökar för personalen om alkolåset snabbt kan kopplas ur, säger Kent Helgesson Foto: SVT

Migrationsverket inför nödknapp på alkolåset

Uppdaterad
Publicerad

Alla nya bilar som köps in av Migrationsverket ska ha en nödbrytare som gör det möjligt att koppla ur alkolåset.

– Det är kort och gott en liten säkerhetsdetalj bland många. Känner man att är det inte är klokt att stanna kvar på en plats, ska man kunna trycka på knappen och ge sig i väg direkt, säger Kent Helgesson som är skyddsombud på Migrationsverket i Alvesta.

Alla nya bilar får nödbrytare

Han är en av dem som drivit fram att alla nya bilar och bussar som Migrationsverket köper in ska ha en liten nödbrytare intill alkolåset som kopplar ur den, om personal snabbt behöver ta sig i väg från en hotfull situation.

– Knappen ska sitta lättillgängligt, det ska inte vara något du ska behöva leta fram, säger han.

Långsam uppstart av alkolås

I vissa fall har det dröjt upp till en och en halv minut innan Migrationsverkets personal kunnat köra i väg från en plats, på grund av att alkolåset tagit tid att starta upp, säger Kent Helgesson.

Finns det inte risker med att man kan koppla ur låsen?

– Man får väga för och emot. Vi jobbar alltid två och två, och sannolikheten att två personer kommer till jobbet berusade och använder nödbrytaren på alkolåset är enligt min uppfattning mindre än att du kan råka ut för något om du inte kan ta dig i väg.

NTF: Får inte missbrukas

Sedan 2009 gäller en förordning om att svenska myndigheter i största möjliga utsträckning ska ha alkolås i sina bilar. Men inget står i förordningen om möjligheten att stänga av låset, utan det är upp till myndigheten själva att göra en bedömning.

Katarina Bokström är projektledare på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, och säger att de inte ser några problem med Migrationsverkets beslut, så länge man gör uppföljningar på hur nödknappen används.

– Det absolut viktigaste ur trafiksäkerhetssynpunkt att man ser till att det här inte missbrukas. Att man utreder varje tillfälle som det här används, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.