”Personalen var stressad” säger Mona Almqvist som inte kunde ta prover när hon besökte vårdcentralen i Ryd. Foto: TT/Privat

Mona fick vänta med blodprovet: ”De var stressade”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Almqvist i Ryd var en av dem som drabbades då Region Kronobergs journalsystem kraschade på måndagsförmiddagen. Hon skulle ta prover på vårdcentralen i Ryd men blev stoppad.

– Personalen var stressad och sa att de inte kunde komma in i journalerna, berättar hon för SVT Nyheter Småland.

Det var på måndagsförmiddagen som Region Kronobergs journalsystem kraschade och påverkade hela vårdsystemet i regionen. Något som aldrig tidigare har hänt.

Mona Almqvist besökte vårdcentralen i Ryd på morgonen men fick då information om att de inte kunde ta några prover.

– Jag hade en provtagningsremiss, men när jag kom dit sa de att datasystemet hade legat nere hela morgonen och att det inte var säkert att de kunde ta några prover, berättar Mona Almqvist för SVT Nyheter Småland.

Stressad personal

Personalen var stressad och det var tydligt att de tyckte det var jobbigt, berättar Mona Almqvist.

– Alla remisser ligger i datasystemet och eftersom de inte kunde komma in i det kunde de bland annat inte trycka ut lapparna som ska sättas på provrören sa de, berättar hon.

Vid tillfället hon var på vårdcentralen var det inte så många som var där, utan de hade skickats hem. Mona Almqvist erbjöd sig först att åka till en annan vårdcentral för att få proverna tagna.

– Jag trodde först det bara var vårdcentralen i Ryd som drabbats och sa jag kunde åka till Växjö eller Tingsryd. Men då förklarade de att hela landstinget var drabbat av det.

Kom igång efter en stund

Efter att ha avvaktat en stund kom systemet igång och Mona Almqvist kunde ta sina prover.

– Man tänker på hur många andra det har drabbat. Mina provtagningar är kanske inte så viktiga men för andra som inte kunde ta emot vård kunde det ju vara mycket mer allvarligt. Det är ju så samhället är uppbyggt nu. Allt är genom datorn och sjukvården är ju känslig, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.