Kent Helgesson vid Migrationsverket

Ny lagändring kan leda till konflikter på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Den som får definitivt avslag på sin asylansökan förlorar från och med 1 juni både rätten till boende och ersättning. Lagändringen kan leda till fler hot och konflikter ute i asylboendena, befarar Migrationsverkets skyddsombud i Alvesta.

I Kronoberg berörs omkring 50-80 personer av lagändringen i det första skedet, men sannolikt kommer antalet utvisade som fortfarande bor kvar på sina boenden att öka.

Risk för konflikter

Migrationsverket är den myndighet som ska kontrollera att de som ska utvisats verkligen lämnat asylboendet, vilket öppnar upp för fler konflikter och hot- och våldssituationer, säger Kent Helgesson, skyddsombud på Migrationsverket i Alvesta.

– Risken är stor om personerna är kvar så kan det vålla konfliktsituationer ute på plats, säger han.

Kan få polishandräckning

Skyddsombudet Alvesta har till följd av lagändringen gjort en ny riskbedömning, där risknivån för Migrationsverkets personal höjts på sex punkter.

Men några särskilda resurser eller hjälp från gränspolisen kan Migrationsverket inte vänta sig, trots den ökade risknivån. I alla fall inte inledningvis:

– Är det så att någon vägrar flytta på sig så får Migrationsverket som alla andra göra en ansökan om avhysning hos kronofogden. Sen är det upp till kronofogden att expediera det här problemet, och de kan i sin tur begära polishandräckning, säger Leif Fransson, sektionschef på gränspolisen i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.