Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Daniel Loftby varför ambulanspersonal i Region Kalmar behövt säga upp sig i samband med de nya arbetstiderna. Foto: Carl Carlert / Privat

Efter kravet på schemaändring: minst fem ambulanssjuksköterskor har sagt upp sig i Region Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem ambulanssjuksköterskor i Region Kalmar har sagt upp sig till följd av det nya arbetsschemat, med krav på längre dygnsvila. Situationen gör det ohållbart att få ihop familjelivet, säger ambulanssjuksköterskan Daniel Loftby från Oskarshamn.

Den 1 oktober införs kravet på elva timmars vila per dygn mellan varje arbetspass efter nya direktiv från EU, och det innebär schemaändringar för bland annat blåljuspersonal. Ambulanskåren i Kalmar län har uttryckt ett stort missnöje inför förändringen, då det innebär kortare men fler arbetspass och inte lika mycket långledighet.

– Kollegor gråter för att man ser att jobbet som man älskar hotas av en organisationsförändring. Jag har aldrig varit så frustrerad i hela mitt liv, säger Daniel Loftby, som jobbat på ambulansen i Oskarshamn i drygt 20 år.

Han berättar för SVT att medarbetare kunnat bo på Öland, och samtidigt tjänstgöra i Virserum några dygn i månaden eftersom passen varit långa men få. Det förändras till det motsatta nu, och det ställer till det för personalens eget livspussel.

30-40 ambulanssjuksköterskor ska anställas

Region Kalmar är sist ut i Sverige med att ta bort 24-timmarspassen för ambulanspersonalen. Enligt Jonas Löf, enhetschef för ambulansvården i Kalmar län, har det inte funnits anledning att ändra på schemat tidigare då de anställda varit nöjda och personalomsättningen varit låg.

– Nu har fem till tio stycken sagt upp sig av personliga skäl eftersom vi måste göra de här schemaförändringen, säger Jonas Löf.

När dygnspassen försvinner ersätts de av fler men kortare skift, och det innebär att fler måste anställas. Region Kalmar ska nu försöka rekrytera 30-40 sjuksköterskor med specialistkompetens för ambulansvård. Om de misslyckas med det kan de söka dispens från och med den 1 februari, och därmed behålla nuvarande schemaläggning – vilket medarbetarna hoppas på. 

Hör Jonas Löf förklara mer här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Region Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.