t.h Karin Dahl, specialistläkare i Kalmar. t.v ett stick från en spruta i armen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Kalmar kan bli först i landet med att uppnå 70 procent vaccinerade i kampen för att utrota livmoderhalscancer. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Region Kalmar län kan bli först i landet att utrota livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Alla kvinnor födda mellan 1994-1999 erbjuds gratis vaccin mot HPV-virus som orsakar livmoderhalscancer. Målet är att 70 procent ska vaccineras. Region Kalmar län har lyckats vaccinera 57 procent, vilket gör att regionen ligger bäst till i landet.

Enligt Cancerfonden kan Sverige bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer genom vaccination.

Det krävs att 70 procent av alla kvinnor födda mellan 1994-1999 vaccineras mot HPV-virus för att spridningen ska stoppas.

Skickat ut förbokade tider

Region Kalmar län har skickat ut förbokade tider till patienter och även erbjudit vaccination under kvällstid och drop-in, vilka tros vara skälen till att de lyckats vaccinera 57 procent.

Ungefär 3 900 av 6 848 kvinnor i det aktuella åldersspannet i regionen är vaccinerade. Vaccination för ungefär 890 kvinnor återstår för att Region Kalmar län ska bli först i landet att utrota livmoderhalscancer. Mörbylånga är den kommun som ligger bäst till i Sverige.

– Vi har en liten bit kvar, men vi är på god väg i alla fall. Jag tänker att har vi tur hinner vi med 60 procent innan sommaren och sen fortsätter vi jobba vidare till hösten, säger Karin Dahl, specialistläkare på kvinnokliniken i Kalmar.

Endast tre regioner kan uppnå målet 2024

Nya beräkningar från Cancerfonden visar på att endast tre av 21 regioner i landet kommer kunna uppnå 70 procent-målet under 2024. Förutom Kalmar handlar det om Blekinge och Halland.

I nuvarande takt skulle den långsammaste regionen i landet uppnå målet först 2033.

– Den här satsningen pågår enbart under 2024 så det är nu Sverige har chansen att som första land i världen utrota en hel cancerform. Det vore förödande om vi missar möjligheten och hundratals kvinnor drabbas av livmoderhalscancer helt i onödan, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Region Kronoberg en bit efter Kalmar

Region Kronoberg har hittills lyckats vaccinera 49,5 procent. 3 227 av 6 518 kvinnor har vaccinerat sig och nu ska även Region Kronoberg skicka ut förbokade tider till kvinnor i åldersgruppen 1999-1994.

En kvinna blir vaccinerad, ett stick i armen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om hur säkert vaccinet är, varför inte alla vaccinerat sig och ifall vaccination är aktuellt för män. Foto: SVT/Arta Tahiri

DET ÄR CELLFÖRÄNDRINGAR

Cellförändringar innebär att cellerna på livmoderhalsen avviker från det normala mönstret.

Det finns låggradiga och höggradiga cellförändringar.

Låggradiga cellförändringar skiljer sig inte så mycket från den normala cellen. Oftast är cellförändringarna milda och läker av sig självt utan behandling.

Höggradiga cellförändringar skiljer sig mycket från den normala cellen och kan med tiden utvecklas till att bli cancerceller.

I de flesta fall tar det många år innan cellförändringar utvecklas till cancer.

Om de utvecklas till cancer är det allvarligt, men cellprovskontroller kan upptäcka cancer i tidigt stadium.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år.

98 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV.

Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.