Anna-Lena Gideonsson utanför Växjö har haft cancer i livmodern men är i dag fri från cancerceller. Hon är ett exempel på patienter som söker sig till ett annat EU-land för att få vård.
– Det är inte så konstigt, för vi har ett gemensamt regelverk inom EU som gör att patienter kan söka vård utanför sitt hemland, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Per-Henrik Nilsson.
Men ser ni det inte som ett misslyckande om inte människor vill ha vård av till exempel Region Kronoberg?
– Det står i patientlagen att man har rätt att få en second opinion någon annanstans. Och med det informationsflöde som finns i dag så är det möjligt att hitta någon annan som ger bra behandling, patient tar kontakt och vill få sin fråga bedömd, det är inget vi är ledsna över, säger han.
Kan finnas risker
Människor har alltså rätt att söka vård i annat EU- och EES-land. Även om vården i olika länder blir allt mer lik varandra så kan det finnas skillnader och det kan hända att patienter tar risker.
– Jag vet ju om att patienter söker sig till vissa cancerbehandlingar som kanske är mer kraftfulla vad gäller biverkningar än vad man ger i svensk cancersjukvård. Jag är ödmjuk inför att människor vill bli botade och prova sin lycka någon annanstans.
Kontakta Försäkringskassan
Vad det gäller vård utomlands så är det framförallt en sak som bör poängteras. Det som kallas förhandsbesked från Försäkringskassan.
– Om man funderar på att söka vård utomlands så är det väldigt viktigt att man får ett förhandsbesked från Försäkringskassan. De gör en bedömning mot regelverket. Om man har ett förhandsbesked när man åker då vet man att man får ersättning. Om man ger sig ut och söker vård innan ett sådant här besked och har tänkt presentera fakturan efteråt löper man risk att inte få ersättning för det. Och det kan bli stora kostnader, säger han.
Får man ersättning för all vård utomlands?
– Grundregeln är att det ska vara vård man skulle fått behandling för i Sverige. Därför är det viktigt med förhandsbesked från Försäkringskassan, för allt ersätts inte, avslutar Per-Henrik Nilsson.
Mer om vad du kan få ersättning för kan du läsa här.