Ny app visar arkeologiska fynd på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Femtonhundra år gamla fynd vid Sandby borg på Öland blir plötsligt synliga tack vare den absolut senaste teknologin.

Tittar man omkring sig ser man inget spår av de arkeologiska efterlämningarna på Sandby borg.

Men gräver man fram mobilen kan man ta del av den dramatiska historien här.

– Det blir ett mervärde för den som besöker platsen du kan se vad som finns i husen, har du din gps på ska du kunna se var du befinner dig, säger museiarkeologen Nicholas Nilsson.

Digital museivandring

Det finns två webb-appar där intresserade kan besöka Sandby borg via datorn eller på plats i borgen med sin mobiltelefon.

Den ena berättar om själva platsen och de resultat som gjorts vid de arkeologiska undersökningarna de senaste åren. Besökaren kan här surfa runt och själv klicka på de olika symbolerna för att hitta information om olika saker.

Sandby borg i Europa

Den andra webb-appen, Sandby borg och Europa, sätter in Sandby borg i en bild av Europa vid denna tid. Flera av de fynd som gjorts i borgen har anknytning till kontinenten.

– I sommar har vi siktet på att gräva fram ytterligare ett hus. Vi hoppas så klart att fler skall komma och besöka platsen då, säger Nicholas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.