Polishuset i Kalmar. Foto: Patric Söderström

Skyddsstopp för tingsrättsförhandlingar i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet vid Kalmar tingsrätt beordrade på onsdagen skyddsstopp för förhandlingar i polishuset i Kalmar. Polisen finns inte på plats för att upprätthålla ordning och säkerhet.

I polishuset hålls häktningsförhandlingar kring grova våldsbrott men det finns ingen personal på plats för att upprätthålla säkerheten för rätten och åhörarna, menar rådmannen Carl-Erling Halldin, som är skyddsombud.

– Förhandlingar med förhöjd risk hålls i polishuset och mot det svarar ju att man måste ha någon form av bevakning – och här är det ingen bevakning, säger Carl-Erling Halldin.

Får ringa efter polisen – i polishuset

Vid tingsrättsförhandlingarna sköter kriminalvårdens egna personal bevakningen av den misstänkte. Ofta handlar det om två personer, men de har bara ansvar för den frihetsberövade. Blir det exempelvis bråk mellan åhörare så är det inte kriminalvårdarnas ansvar att ingripa. Och enligt Carl-Erling Halldin, som själv arbetar som domare, finns det ingen annan på plats som kan ingripa.

– Blir det stök får man ringa efter polisen – i polishuset. Så kan det ju naturligtvis inte vara.

Poliser är inte på plats

Tingsrätten har ett avtal med polisen om att polisen ska sköta säkerheten på plats, men enligt Carl-Erling Halldin är det sällan poliser eller annan bevakningspersonal är närvarande.

– Man kan ju inte kalla tolkar, advokater och allmänhet att komma till förhandling och så har vi ingen säkerhet. Det är ju människor i många fall som är frihetsberövade eftersom det finns misstanke om våldsbrottslighet. Det går ju inte ha det så, konstaterar han.

På arbetsmiljöverkets bord

Dessutom är det polisen som har ansvar för in- och utpassering, men när polisens reception stänger på eftermiddagen finns ingen på plats som kan låsa upp dörrarna – oavsett om tingsrättens förhandlingar är klara eller inte. För att släppas ut måste domaren och advokater ringa till polisen i Malmö för att de på distans ska låsa upp dörrarna.

Enligt skyddsombudet Carl-Erling Halldin har säkerhetsbristerna påtalats under lång tid men trots det har de inte åtgärdats och därför beordrade han skyddsstopp för att arbetsmiljöverket ska ta sig an frågan.

Detta är ett skyddsstopp

Om en allvarlig säkerhetsbrist upptäcks och det är att betrakta som en farlig situation som innebär risk för liv och hälsa kan arbetsmiljöombudet på en arbetsplats gripa in och lägga ett skyddsstopp.

Arbetsmiljöverket kommer då till arbetsplatsen för att göra en inspektion och bedöma om skyddsstoppet ska hävas eller vara kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.