På en stor del av tingsrätterna saknas permanenta säkerhetskontroller. Foto: Edina Hrustic

Stora skillnader i säkerhet

Publicerad

Det är stora skillnader i tingsrätternas säkerhetskontroller. Både Växjö och Kalmar tingsrätt saknar permanenta kontroller, och man riskerar därför att missa farliga föremål.

– Det kan bygga på att någon person hör av sig eller att polis eller åklagare bedömer att det behövs säkerhetskontroller. Då tar lagmannen beslut om det, säger Dan Sjåstad, chefsrådman vid Växjö tingsrätt.

Idag har knappt en tredjedel av tingsrätterna permanenta kontroller med både metalldetektorer och ordningsvakter. Fler farliga föremål som knivar och vapen kan upptäckas vid en sådan kontroll, och den finns bland annat på Blekinge tingsrätt.

Få beslag av farliga föremål

Enligt P4 Blekinge har tingsrätten där gjort nästan 500 beslag under det senaste året medan det i Växjö bara handlar om ett fåtal omhändertaganden.

– Det går inte att jämföra de siffrorna med Växjö tingsrätt för vi har så få dagar där vi har säkerhetskontroll, så rent statistiskt blir det inte lika många föremål, säger Dan Sjåstad.

Permanent kontroll ökar tryggheten

Men när Växjö tingsrätt byggs om planerar man att införa just permanenta kontroller.

– Man är ju aldrig helt säker, men det är ju klart att det ökar tryggheten även för de som besöker tingsrätten, säger Dan Sjåstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.