Stort behov av programmerare i mjukvarubranschen. Foto: SVT

It-branschen skriker efter programmerare

Publicerad

Hela 36 procent av företagen i Kronobergs län saknar rätt arbetskraft. It-branschen som är stor i Växjö kommun skriker efter folk.

Många it-företag i Kronobergs län har svårt att hitta kompetent personal.

I höstens intervjuundersökning som Arbetsförmedlingen genomfört bland cirka 500 arbetsgivare i länet uppger 36 procent av de privata och hela 69 procent av de offentliga arbetsgivarna att de upplevt kompetensbrist i samband med rekryteringar.

– Jag har aldrig varit med om en sådan tuff situation på arbetsmarknaden och missmatchning under mina år som näringslivschef. Vi behöver ju folk i alla branscher. Även de offentliga arbetsgivarna har problem, säger Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun.

Antalet arbetsgivare som konstaterar denna brist ökar stadigt. Kronobergs län befinner sig nu i ett läge där sysselsättning och tillväxt hämmas på grund av kompetensbrist, skriver Arbetsförmedlingen i sin prognos.

Största it-navet efter Stockholm

Speciellt stort behov i länet är det av de som sysslar med it som till exempel systemutvecklare och programmerare.

Enligt Thomas Karlsson, näringslivschef på Växjö kommun, är Växjö landets största it-nav, efter Stockholm, sett till sin storlek.

– De 460 it-företagen som finns sysselsätter över 5000 personer.

Just nu håller Växjö kommuns näringslivsenhet på att titta på vilka orter det kan bli aktuellt att rekrytera ifrån, eftersom kompetensbristen är stor i länet, och samtidigt håller man kontakten med företagen för att se vad det finns för behov.

Många idéer på lösningar

I samband med Ericssons besparingsbesked för ett tag sedan sa Växjö kommun att det skulle kunna innebära en ny rekryteringsbas för den här typen av jobb.

Och Thomas Karlsson ser ändå situationen som en positiv utmaning.

– Utbildningssystemet måste bli mer snabbfotat och våga testa nya modeller; till exempel att staten finansierar kommunala yrkeshögskoleutbildningar, fler snabbspår, att man skiljer på yrkes-sfi och akademi-sfi, att vi jobbar med erfarna mentorer som scannar av våra nyanländas kompetenser och matchar dem mot rätt företag och gör om hela prao-systemet inom grundskolan, säger Thomas Karlsson.

Bristyrken hos Växjö kommuns 4000 företag, hösten 2016

Hälso- och sjukvård: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, tandläkare och socialsekreterare

Skola: förskollärare, barnskötare, lärare, specialpedagoger, fritidspedagoger

Service, hotell och restaurang: kockar, bagare, konditorer

Skogsnäring: skogsmaskinförare, lantmätare, skogsarbetare

Transport: busschaufförer, lastbilschuafförer, truckförare

Bygg: plattsättare, målare, plåtslagare, elektriker, vvs-tekniker, betongarbetare, träarbetare, snickare, byggnadstekniker, byggnadsingenjör

It: systemutvecklare, programmerare, testare, testledare, it-arkitekter, ingenjörer

Tillverkning/industri: maskiningenjörer, kantpressare, styr- och reglertekniker, plåtslagare, bil- och lastbilsmekaniker, fordonstekniker och montörer, elektriker, svetsare med licens, CNC-operatörer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.