Varje år spolas det ner mängder med saker som inte hör hemma i toaletterna. Det handlar bland annat om underkläder, kaffefilter, leksaker samt batterier.
För drygt en vecka sedan var det Förenta nationernas världstoalettdag där globala sanitetsfrågor uppmärksammas. Enligt Svenskt Vatten är snus det vanligaste objektet som spolas ner i toaletterna. Något som kan vara skadligt för miljön.
– 1100 ton snus i avloppen är en helt onödig påfrestning på avloppsreningsverken. De är heller inte byggda för att ta hand om farliga ämnen som till exempel kadmium från snus som till slut riskerar att hamna i naturen, säger Anna Linusson i ett pressmeddelande som är VD på Svenskt Vatten.
Gifter sprids på åkrarna
På reningsverket i Alvesta märker de av att många kastar snus i toaletten. Problemet är att reningsverket inte kan bryta ner giftiga ämnen som kadmium.
– Det finns ju ingen magnet som man kan plocka ut kadmiumet eller att separera det i själva processen på reningsverket, säger Bertil Sandberg, chef för vatten och avlopp i Alvesta kommun.
Istället följer det med slammet ut och hamnar på åkrarna som blir fulla av miljögifter. Den enda lösning som finns ar att sluta kasta snus i toaletten.
– Om alla hjälper till så blir det mycket bättre. Om man slänger snuspåsarana i soppavfallet, så gör man en miljöinsats som man kan känna gott samvete för. Det som inte kan brytas ned på reningsverket ska inte hit helt enkelt, säger Bertil Sandberg.
Tio ton snus spolas ner i Växjö
Enligt P4 Kronoberg spolas det ner 10 ton snus i toaletterna runtom i Växjö kommun. Men att det skulle bli fråga om förbud är svårt.
– Visst kan man införa förbud, men vem ska kontrollera det, säger Steve Karlsson som är va-chef i Växjö kommun.