Mikael Jarmdahl från Telia höll informationsmöte inför oroade abonnenter. Foto: Göran Samuelsson

Tusentals abonnenter utan fast telefoni nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun hade bjudit in drygt 400 berörda personer till informationsmötet i Rottne gällande nedsläckningen av det fasta telefoninätet nästa år.

Drygt ett 50-tal personer av 400 inbjudna deltog på mötet under tisdagskvällen.

– Jag känner fortfarande en oro, jag har inte blivit lugnare efter det här mötet. Jag tror inte att det mobila bredbandet är så stabilt som telebolagen vill få det att låta som, säger Lena Berneryd, som är kassör i fibernätföreningen Sjönet.

Fick besked tidigare i år

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om att drygt 4 500 smålänningar blir utan fast telefon när Telia stänger ner flera av sina telestationer under 2016 och 2017. Det innebär samtidigt att möjligheten till internet via ADSL-uppkoppling försvinner.

– Anledningen till att vi väljer göra det här är för att säkra upp tekniken inför framtiden. De kopparkablar som används idag för att leverera internet till hushållen är uråldriga och väderkänsliga, säger Mikael Jarmdahl som är kommun- och stadsnätsansvarig på Telia Company.

Vad blir det för alternativ istället?

– I vissa fall har hushåll erbjudits att ansluta sig via fibernätet, i andra fall är det uppkoppling via det mobila bredbandet som gäller, säger Mikael Jarmdahl.

– Jag har varit i kontakt med folk i norra Sandreda som blev av med sin fasta telefoni för två år sedan. De är inte nöjda med det mobila bredbandet som erbjuds, säger Göran Samuelsson som är ordförande i fibernätsföreningen Sjönet.

Kostsamt att ansluta

Växjö kommun har tidigare investerat i att dra ut olika fiberstammar på landsbygden. Men att gräva och ansluta fiber till närliggande hushåll kostar mycket pengar. Därför kan byborna själva gå samman och bilda olika föreningar för att sedan ansöka om statligt stöd via landsbygdsprogrammet.

– Just nu är det ett 30-tal föreningar som ansökt bidrag hos Länsstyrelsen, ett 10-tal av dessa som kommer beviljas ekonomiskt stöd i den här omgången, det återstår att se om vi blir en av dem, säger Göran Samuelsson.

Regeringen stoppar utbyggnad

Under måndagen meddelade regeringen sitt beslut att dra i handbromsen när det gäller att auktionera ut delar av 700 MHz-bandet som var tänkt att använda för mobilt bredband och telefoni. Anledningen till beslutet sägs vara av säkerhetspolitiska skäl.

Teleoperatörerna ilsknade till eftersom det innebär förseningar av utbyggnaden för mobil infrastruktur på landsbygden, men det är inget som kommer att hindra nedsläckningen av det fasta telefoninätet.

– Det är såklart olyckligt och dålig tajming att regeringen stoppar utbyggnaden nu, men det hindrar inte vårt beslut i frågan, säger Mikael Jarmdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.