När Freja var ett år gammal valde föräldrarna att sluta borsta hennes tänder med fluortandkräm.
– Det gick runt massa artiklar om att det är så farligt med fluor och som förstagångsmamma blir man väldigt skrämd. Så i all välmening sa jag att jag inte tänker utsätta min dotter för det här, så vi kastade tandkrämen, säger mamma Therés Hanning.
Under ett års tid valde de istället andra alternativ med fluorfria produkter. Men i torsdags, när Freja hämtades på dagis, såg de att tandflisor hade börjat lossna från tänderna.
– Det såg ut som att hon hade ramlat. Precis som om hon slagit i ett bord eller skrapat tänderna mot något. Men personalen på dagis sa att något sånt inte hade hänt.
Inget skydd på tänderna
Dagen efter tog de Freja till tandläkaren. De sa direkt att det inte såg bra ut. Emaljen var helt nedbruten, det fanns inget skydd på tänderna över huvud taget. På grund av att hon inte hade använt fluor, enligt tandläkaren.
– Som mamma känner man sig jätteångerfull. Att man i all välmening tagit ett val som inte var bra för barnet. Jag har haft jätteångest sedan vi fick klart för oss vad det handlade om.
Nu väntar familjen på en remiss till barntandvården. Där ska tvååriga Freja sövas ner för att försöka rädda tänderna.
– Det är också hjärtskärande. Man får sån skam, hon är bara två år liksom. Som mamma känner man sig jätteliten igen.
”Aldrig mer fluorfritt”
Therés är en av Smålandsnytts tittare som har hört av sig i debatten om fluorets vara eller ickevara. Hennes ställning i frågan är glasklar.
– Jag har sagt till alla mina vänner nu att ”aldrig mer fluorfritt”.
Ytterligare en faktor är att Freja har förkylningsastma och då och då använder astmamedicin, vilket kan ge ökad risk för karies.
Bekräftas av expert
Sedan vi på SVT Smålandsnytt la ut denna artikel har många ifrågasättande röster höjts. Kan tänder verkligen påverkas så illa så snabbt av att använda fluorfri tandkräm? Vi frågade Gunnel Svensäter, tandläkare och professor i oral biologi vid Malmö högskola.
– Ja, om det är kariesskador så spelar tandkrämsvalet in. Om man dessutom har ett frekvent sockerintag så påverkar det mer att man inte använder fluorprodukter. Man förebygger karies på flera håll, både att man äter mindre socker, har god munhygien och använder fluor. Sedan kan det finnas andra bakomliggande orsaker också hos det här barnet, det är omöjligt för mig att säga, säger Gunnel Svensäter.
Skulle en sådan här nedbrytning kunna ske hos en tvååring?
– Ja, det skedde ju innan vi införde fluor. Då var det ett kariesträsk i Sverige.