Det saknas hundar sedan omorganisationen. ”Arbetssituationen fungerar inte”, säger hundchefen i Kalmar Kenth Sjöberg. På bilden syns polishunden Qrux nacke. Foto: Johan Nordström

Var femte polishund saknas i jakten på gärningspersoner

Uppdaterad
Publicerad

Långa avstånd. Hundar som saknas. Läget för polisens hundpatruller är tufft. ”Vi klarar inte verksamheten”, säger Kenth Sjöberg som är chef för hundpatrullen i Kalmar.

I höstas gick polisen i Kalmar ut med att man sökte nya hundar. På sociala medier hoppades man på napp.

– Det har dykt upp några hundar som vi tittat på. Men ingen som vi beslutat oss för att satsa på, säger Kenth Sjöberg som är gruppchef för hundpatrullerna i Kalmar, Västervik och Kalmar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

”Klarar oss inte”

I och med omorganisationen bestämdes det att 21 hundpatruller skulle arbete i polisområdet sydöstra Götaland, uppger Kenth Sjöberg. Området omfattar större delen av Kronobergs län, Kalmar län och halva Blekinge.

I dag är hundarna 17 till antalet. 9 av de finns i de östra delarna. De ska täcka Karlskrona i söder till Västervik i norr.

– Som det är i dag klarar vi inte verksamheten. Redan 21 hundar i vårt polisområde var lågt satt. Nu är det ännu sämre, säger Kenth Sjöberg.

Mest problem i öster

I Växjö, som tillhör samma polisområde, finns 8 av de 17 hundpatrullerna.

– Vi klarar oss hyfsat. Någon hund till hade varit bra. Men de största problemen finns på östra sidan, säger Tony Johansson, chef för polisens hundverksamhet.

I hans gäng ingår Morgan Andersson som gjorde ingripandet utanför Furuby då en tjuv greps i ett träd.

– Hundarna är viktiga. Vi hoppas att bemanningsfrågan ska lösas snart, säger han.

Lågt antal hundar

I Ljungby, Markaryd och Älmhult – som numera tilllhör polisområde västra Götaland – märks hundbristen också. Sedan organisationsförändringen ska hundarna i Ljungby framförallt skickas från Kristianstad. Tidigare var det Växjö, som ligger hälften så långt bort, som gällde.

– Det är lite svårare att få tag på hundar efter omorganisationen. Det är ett lågt antal hundar i södra regionen, säger Anders Karlsson som är chef för lokalpolisområde Ljungby.

Anders Karlsson i Ljungby och Kenth Sjöberg i Kalmar tycker båda att bristen på hundar märks när det kommer till att spåra tjuvar och i några fall när man behövt göra husrannsakan i jakt på droger eller vapen. Det är inte alltid det finns någon hund att tillgå.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Antalet hundar:

  • I polisområdet – som gäller från Alvesta i väster till Västervik i nordost, Kalmar i öster och Karlskrona i sydost – finns i dag 17 hundpatruller.
  • Enligt hundbeslutet ska det vara 21, enligt Kenth Sjöberg, hundchef i Kalmar.
  • 8 av de 17 hundpatrullerna är stationerade i Växjö. 9 är stationerade i Kalmar.
  • På nätterna måste det finns minst 2 hundpatruller i området.
  • Hundpatrullerna har till uppgift att hjälpa till att rädda liv, exempelvis att spåra försvunna människor.
  • De ska också spåra gärningsmän, exempelvis rånare och tjuvar.
  • En del hundar är även tränade på narkotikasök och kan hjälpa till vid en husrannsakan.

Källa: Uppgifter till SVT Nyheter Småland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet