Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet kommer kräva Region Kronoberg på vite för felaktigt utnyttjande av skyddsarbete, det säger Karin Simonson Alm som är konfliktledare Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Vårdförbundet kräver skadestånd av Region Kronoberg för brott mot blockaden

Uppdaterad
Publicerad

I fyra fall hittills har Region Kronoberg brutit mot reglerna gällande skyddsarbete. Det säger Vårdförbundet i länet som nu lämnat in tvister med skadeståndsanspråk.

Vad det är Region Kronoberg anklagas för att ha brutit mot hör du i klippet.

Enligt Vårdförbundet så är det troligt att fler brott kommer fram.

– Jag tror att vi har ett mörkertal. På en del arbetsplatser har det gått ut förvillande information från arbetsledningen kring hur man ska fylla i webbformulär till exempel, eller på vilka grunder man ska kunna vara kvar och arbeta enligt skyddsarbete, säger Karin Simonson Alm vice avdelningsordförande på Vårdförbundet Kronoberg.

Exakt vilken summa som skadestånden rör sig om vill hon inte nämna men säger att det i varje enskilt fall handlar om upp emot 70 000 kronor.

Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg, säger till SVT att hon inte kan kommentera vårdförbundets krav eftersom alla kommer att tas upp i förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.