Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Swärd, 27, säger att han är redo att gå från amatörnivå till att bli heltidsproffs inom kampsporten MMA. Se bilder från träning och match och hör honom berätta mer i klippet. Foto: Keith Foster

William ”Laser” Swärd siktar på proffskarriär inom MMA

Uppdaterad
Publicerad

På väg mot en proffskarriär inom kanske världens tuffaste kampsport, MMA. Växjösonen William Swärd tränar morgon och kväll för att nå sina mål.

– Jag är extremt disciplinerad. Det är det som krävs om du ska lyckas, säger 27-årige William Swärd, och fortsätter:

– Men när jag får resultatet jag har strävat efter, när jag vinner i buren – den känslan är helt obeskrivlig.

Se bilder från träning och match och hör honom berätta mer i klippet ovan.

”Jag är en pressure fighter”

William blev intresserad av brottning när han var 18 år gammal. Intresset utvecklades till ett engagemang inom MMA och han vann SM-guld i B-klass MMA 2020.

Han tävlar för det mesta inom lättviktsklassen, max 70,3kg, och har vunnit två titlar under turneringar arrangerade av gruppen Wolf Fight Promotion.

Hur skulle du beskriv dig själv som fighter?

– Kraftfull. Jag är en ”pressure fighter”.

Våldsdebatten

Hur ser du på debatten om MMA och andra kampsporter, att de går ut på att använda våld?

– Det finns de som säger att det ser jättehemskt ut. Du slår någon, det kan bli skador. Men titta på hockey. MMA har garanterat mindre hjärnskador än till exempel hockey eller amerikansk fotboll, säger William Swärd.

Tävling i Stockholm

På lördagen tävlade William Swärd i Allstars Fight Night 6 i Solna i Stockholm. Då besegrade han Verneri Häkkinen i lättvikt (A-klass) via enhälligt domslut.

Hur funkar MMA i Sverige?

• Svenska Mixed Martial Arts Förbundet (SMMAF) bildades den 27 mars 2007.

• Det finns 15 olika viktklasser, från atomvikt (max 47,6 kilo) till tungvikt (120,2 kilo).

• Tävlingarna delas upp inom tre amatörnivåer: MMA Klass-A, MMA Klass-B och MMA Klass-C. Sedan finns det svensk professionell MMA.

• En normal match pågår i två-tre ronder. En titelmatch alternativt så kallad superfight pågår i tre ronder. En rond pågår i tre minuter (fem minuter för proffs).

• Matchytan skall vara väl avgränsad så att de tävlande ej riskerar att falla ur. Det kan vara en standardboxningsring eller en ring med säkerhetsväggar.

Källa: Svenska MMA-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.