Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christopher Forsbäck berätta om skadorna han fick när han senast var i Ukraina, vad han tar med sig den här gången och hur han tänker kring sina fyra barn hemma i Sverige. Foto: Nada Razooq/SVT

Christopher Forsbäck i Hölö spräckte skallen i Ukraina – nu återvänder han till kriget

Uppdaterad
Publicerad

Nu packar han väskan för att bila ner till Ukraina. Det är inte första gången för Christopher Forsbäck i Hölö – sist träffades hans bunker av en granat och han skadades svårt.

– Om inte jag gör det här nu kan det bli mina barn eller barnbarn som får ta det, säger han.

Christopher Forsbäck åkte till Ukraina i samband med krigsstarten för att hjälpa den ukrainska militären i kriget mot Ryssland. Tanken var att han skulle vara plutonchef och ha hand om leveranserna till soldaterna. Men han hamnade ändå vid frontlinjen där han fick flera svåra skador.

– Mina skador tillåter inte mig strida i nuläget. Jag är högerhänt och jag har en hel del rehab i högra armen kvar, säger han.

Kriget i Ukraina

Utbilda ukrainska soldater

Nu ska han återvända för att hålla i utbildningar. Han jobbar till vardags som skogsarbetare, men har tidigare varit militär och det är därifrån hans kunskaper kommer.

– Jag har gjort värnplikten och jobbat inom försvaret och utlandsstyrkan i Bosnien, säger han.

Hur många svenskar som just nu befinner sig i Ukraina är svårt att svara på.

– Ingen vet, men max 300 krigande och volontärer tror jag. Vi som strider i internationella legionen är 20 personer, säger Christopher Forsbäck

Starta klippet ovan för att höra om varför fyrabarnspappan väljer att åka till kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet