Niklas Nyström från Mölnbo har 130 bisamhällen som producerar ekologisk honung. Foto: SVT

Fler vill ha ekologiska bin

Uppdaterad
Publicerad

Alltfler i Sverige köper ekologiskt producerad honung. En produkt som domineras av importerade burkar i butikerna.

Men det kan vara på väg att förändras. – Det är fler och fler som är intresserade av att bli ekologiska biodlare i Sverige, säger biodlaren Niklas Nyström.

Fler och fler i Sverige köper ekologiskt producerad honung och efterfrågan växer stadigt. Men hela 80 procent av den ekohonung som finns i butikerna importeras från andra länder.

Något som kan vara på väg att förändras. Biodlaren Niklas Nyström från Mölnbo som i går höll i en infoträff i Järna menar att intresset för ekologiskt växer bland biodlare.

Växande eko-intresse

– Det är fler och fler som är intresserade av att bli ekologiska biodlare i Sverige, säger Niklas Nyström.

Han beskriver att det särskilt är de som i dagarna startar upp en ny biodling som väljer den ekologiska vägen.

– För många nya känns det naturligt att gå in på den banan, säger Niklas Nyström.

Inga kupor intill besprutad mark

Som ekologisk biodlare får man lägga extra vikt vid placeringen av bikuporna.

– Om man bedriver ekologisk biodling så är regeln att minst 50 procent av honungen ska komma från ekologiskt eller viltväxande gröda så det innebär att kuporna inte kan stå intill besprutade växter, säger Niklas Nyström.

Bin rör sig inom en radie om 2–3 kilometer runt sin kupa och för att godkännas av KRAV får kuporna inte stå intill besprutad nektar. Kontroller utförs en gång per år av KRAV.

Vad finns det för svårigheter med ekologisk biodling?

– Det finns bara bra saker egentligen, säger Niklas Nyström. Men det kan bli lite dyrare. Om man ska invintra på socker (mata bina med socker vintertid reds. anm.) så är sockerpriset dyrare, men när det gäller sjukdomsbehandlingar av bin går det lika bra med ekologiska som med konventonella metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.