Foto: TT

Förslag från V: Flytta Södra BB till Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det har den senaste tiden debatterats om Södra BB:s framtid efter att Södersjukhuset(SÖS) hotat med att lägga ner verksamheten. Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting föreslår nu att Södra BB flyttar till Södertälje eller Huddinge.

Södra BB hotades för ett par veckor sedan av nedläggning. Den unika förlossningsmottagningen har efter det räddats då SÖS ledning tagit tillbaka hotet om nedläggning då protesterna blev för stora. Men fortfarande måste förlossningsvården på SÖS utvecklas. Från ledningens håll på sjukhuset menar man att vården behöver bli mer jämlik.

Nu går Vänsterpartiet i landstinget ut och föreslår att Södra BB kan flyttas till Södertälje.

Förlossningsvården på SÖS

– Det är inte hugget i sten att det behöver ligga på SÖS. Man skulle kunna lägga verksamheten i Södertälje eller Huddinge. Södertälje sjukhus bygger ju om och de borde vara intresserade av att utöka volymerna. Man borde kunna ha en dialog om detta, säger oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Privat vs offentlig regi

Han menar vidare att något måste göras åt arbetsmiljön på SÖS men att man inte borde plocka bort den vård som Södra BB erbjuder.

– Södra BB borde finnas kvar i landstingets vårdutbud. Det finns olika anledningar till det, till exempel eftersom det finns kvinnor som vill ha den här typen av vård, säger Håkan Jörnehed.

Men varför är det viktigt att det just är landstinget som driver den här förlossningsvården?

– Jag tycker att vård ska drivas offentligt. Vinstdrivande företag ska inte driva vården. Det talas om att det kan öppna ett privat BB Nacka vilket jag ställer mig emot. Man ska inte selektera kvinnor på något vis, säger Håkan Jörnehed.

Södra BB

Förlossningskliniken ligger i anslutning till Södersjukhuset i Stockholm, är unikt i Sverige. Det är den enda förlossningsinrättning som erbjuder vård före, under och efter förlossningen. Det är också den enda avdelningen i Sverige som garanterar att en och samma barnmorska är med genom hela den aktiva förlossningsfasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården på SÖS

Mer i ämnet