Det är paraplyorganisationen Assyriska Kvinnoförbundet med säte i Södertälje, som har bjudit in Norma Zaito, till en internationell konferens som förbundet håller i EU-parlamentet på torsdagen. Där ska hon höja den syriska kvinnans röst.
– Det är svårt för kvinnorna på alla sätt. Deras barn har flytt kriget, deras släktingar och vänner likaså. I många fall är kvinnorna ensamma kvar, säger Norma Zaito och berättar om att hon besökt familjer vars söner blivit dödade.
– De kvinnorna har blivit traumatiserade. Det går inte att prata med dem, de har svårt att ta in att det har hänt. Även mammor till barn som förlorar kroppsdelar har det extra kämpigt.
Stannar i Syrien
I stort sett hela Norma Zaitos familj bor numera i Södertälje. Tre av hennes syskon hamnade här efter att ha flytt från kriget i Syrien. Men själv har hon valt att stanna kvar i Qamishli i nordöstra Syrien. Hon ser det som sitt kall att hjälpa de utsatta kvinnorna som inte har möjlighet att fly.
Nyligen kunde hon tillsammans med väninnor starta en syverkstad som försörjer bland annat änkor.
– Allt har blivit jättedyrt där. Kvinnorna kan inte köpa mat till varken sig eller sina barn. Men här har vi gett dem jobb så att de får en liten inkomst.
Ska tillbaka hem
63-åringen har i hela sitt vuxna liv engagerat sig politiskt, hon är ordförande i Assyriska demokratiska organisationens kvinnosektion. Och trots att hennes hemstad också fått känna på krigets hemskheter på nära håll, så låter hon inte rädslan stoppa henne.
När hon är klar med sitt åtagande i Sverige och Bryssel ska hon tillbaka till sitt hemland – kosta vad det kostar vill.
– Jag har kommit till en punkt, att trots den svåra tid vi går igenom i hemlandet, så har det blivit vardag. Det är vår vardag. De länder som tar emot flyktingar är jättefina och bra. Men det är i mitt hemland mitt liv finns, säger hon och tystnar en stund innan hon fortsätter:
– Min person, mina värderingar – ja, allt som jag byggt upp under alla år, finns där.