Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det sådan ruljans på rektorerna? Se tre frågor till Skolverket. Foto: Maja Flygt/SVT

Många skolor byter rektor för ofta: ”Ett utbrett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Att rektorer väljer att sluta eller byter arbetsplats ofta skapar utmaningar för svensk skola – elevernas skolgång. Det visar en ny rapport från Skolverket.

Tre av tio grundskolor har haft tre eller fler rektorsbyten de senaste fem åren, visar Skolverkets rapport.

– Hög rektorsomsättning riskerar att påverka skolans utveckling på olika sett. I längden riskerar det att påverka elevernas utveckling och lärande, säger Sanna Vent undervisningsråd på Skolverket.

Hur ofta rektorerna byter arbetsplats skiljer sig en del mellan skolor. Till exempel kan man se att det är vanligare med hög rektorsomsättning i kommunala grundskolor jämfört med fristående skolor och på landsbygden byter man oftare än i storstäder.

– Vi visste inte tidigare att det var ett så utbrett problem och att det var på så många skolor, säger Sanna Vent.

Rapporten visar också att rektorsomsättningen i områden med socioekonomiska utmaningar är lägre jämfört med andra områden. Ett exempel på det är Hovsjöskolan i Södertälje, som haft samma rektor sedan 2015.

Samband mellan rektorstiden och kvaliteten

Inför skolvalen nu, ska man se det som ett varningstecken med en skola som byter rektor ofta?

– Vi kan se att det finns ett samband mellan hur länge en rektor varit kvar på en skola och utbildningens kvalitet, men det är svårt att uttala sig om varje enskild skola för det handlar mycket om skolans förutsättningar i övrigt. Till exempel hur stor andel utbildade lärare som finns på skolan.

Nu vill Skolverket bland annat se att skolornas huvudmän, ofta kommunerna, men hög rektorsomsättning ska analysera vad det beror på och sätta in åtgärder.

Varför stannar inte rektorerna längre på skolorna? Se tre frågor till Skolverket i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.