Foto: SVT

Nyanlända fick inte sommarjobba – Södertälje hittade en lösning

Uppdaterad
Publicerad

Genom att leka med ord och betala ut bidrag i stället för lön har Södertälje gett ett tiotal nyanlända ungdomar sommarjobb trots att de saknat tillstånd från Migrationsverket. Nu tar även Botkyrka efter.

17-årige Mawlid Werar är från den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Somalia. I nio månader har han bott i Sverige efter flykten från hemlandet. Nu håller han Slagstabadet snyggt och rent.

– Nu ska jag klippa gräs och se till att det allt är bra. Soffan är däremot inte bra, säger Mawlid Werar.

Har du något drömjobb?

– Läkare eller ingenjör. Jag tycker om att spela fotboll också. Men först måste jag gå i skolan, säger Mawlid Werar.

Södertälje först ut

I Södertälje kommun har ett tiotal nyanlända ungdomar erbjudits feriepraktik tack vare liknande taktik, med bidrag från Socialförvaltningen.

– Men hur många som tackade ja vet jag inte, säger Lenita Granlund som är chef på social- och omsorgskontoret i Södertälje.

Lön ändrades till bidrag

Mawlid och ett 60-tal andra ungdomar under asylprövning i Botkyrka sökte så kallad feriepraktik i sommar. Men de flesta får egentligen inte praktisera, eftersom de inte har hunnit få ett undantag från arbetstillstånd av Migrationsverket.

Men Botkyrka kommun har hittat ett sätt att kringgå reglerna.

– Vi hittade en lösning i att man kunde byta ut begreppen. Arbete blev meningsfull sysselsättning, och lön blev bidrag och ersättning i stället, säger Ali Khalil (MP), vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Lägre ersättning

Det handlar om samma pott pengar som för de andra feriepraktikanterna, säger Ali Khalil. Däremot får de nyanlända betalt i form av bidrag från socialförvaltningen i stället för lön. Men ersättningen är lägre trots att de utför samma uppgifter som de andra ungdomarna.

Feriepraktikanterna får 369 kronor för sex timmars arbetsdag – de nyanlända får 330 kronor.

Varför blev det den här skillnaden?

– Byråkratin fick återigen säga sitt. Det handlar om ersättningsregler, bidragsregler och hur det ska betalas ut, säger Ali Khalil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.