17-årige Mawlid Werar är från den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Somalia. I nio månader har han bott i Sverige efter flykten från hemlandet. Nu håller han Slagstabadet snyggt och rent.
– Nu ska jag klippa gräs och se till att det allt är bra. Soffan är däremot inte bra, säger Mawlid Werar.
Har du något drömjobb?
– Läkare eller ingenjör. Jag tycker om att spela fotboll också. Men först måste jag gå i skolan, säger Mawlid Werar.
Södertälje först ut
I Södertälje kommun har ett tiotal nyanlända ungdomar erbjudits feriepraktik tack vare liknande taktik, med bidrag från Socialförvaltningen.
– Men hur många som tackade ja vet jag inte, säger Lenita Granlund som är chef på social- och omsorgskontoret i Södertälje.
Lön ändrades till bidrag
Mawlid och ett 60-tal andra ungdomar under asylprövning i Botkyrka sökte så kallad feriepraktik i sommar. Men de flesta får egentligen inte praktisera, eftersom de inte har hunnit få ett undantag från arbetstillstånd av Migrationsverket.
Men Botkyrka kommun har hittat ett sätt att kringgå reglerna.
– Vi hittade en lösning i att man kunde byta ut begreppen. Arbete blev meningsfull sysselsättning, och lön blev bidrag och ersättning i stället, säger Ali Khalil (MP), vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Lägre ersättning
Det handlar om samma pott pengar som för de andra feriepraktikanterna, säger Ali Khalil. Däremot får de nyanlända betalt i form av bidrag från socialförvaltningen i stället för lön. Men ersättningen är lägre trots att de utför samma uppgifter som de andra ungdomarna.
Feriepraktikanterna får 369 kronor för sex timmars arbetsdag – de nyanlända får 330 kronor.
Varför blev det den här skillnaden?
– Byråkratin fick återigen säga sitt. Det handlar om ersättningsregler, bidragsregler och hur det ska betalas ut, säger Ali Khalil.