Foto: TT/Snøhetta

Släkten af Klint i bråk med antroposoferna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen ska Södertäljes politiker besluta om huruvida det blir en konsthall i Järna med tavlor av Hilma af Klint. Men den bortgångna konstnärens släktingar tycker att konsthallen byggs av fel skäl.

– De vill inte det bästa för Hilma, säger Johan af Klint.

Under kvällen kommer den planerade konsthallens framtid att avgöras. En konsthall som det Antroposofiska Sällskapet i Järna vill få till med en permanent utställning av Hilma af Klints abstrakta måleri.

Men majoriteten av styrelseledamöterna i Stiftelsen Hilma av Klints verk, med flera medlemmar av släkten af Klint, menar att ledande styrelseledamöter i det Antroposofiska sällskapet kör med fulspel.

Släktingen: Strider mot stadgar

– Man vill sälja flera verk för att kunna finansiera en konsthall. Och skälet till att de vill ha en konsthall är för att förhindra antroposofernas fortsatta kräftgång, säger Johan af Klint, före detta ordförande i stiftelsen och vars pappa var brorson till den berömde konstnären.

Enligt släktingen är planerna på att sälja tavlor något som strider mot stiftelsens, som äger och förvaltar ungefär 1.500 abstrakta verk, stadgar.

”Inte det bästa för Hilma”

Enligt Johan af Klint har antroposoferna i Järna sett till att två släktingar till konstnären tvingats lämna Sällskapet under 2016, och nekat ytterligare fem släktingar medlemskap.

– Man har slängt ut nästan alla Klintar. Och därigenom brutit mot den fundamentala öppenhetsprincipen, säger Johan af Klint.

– De vill inte det bästa för Hilma, utan är primärt intresserade av att rädda antroposofin.

Släktingarna som sitter i stiftelsens styrelse är inte emot själva idén om en konsthall, men man vill inte låna ut verken till konsthallen på antroposofernas villkor.

Sällskapet: Helt felaktigt

Anders Kumlander, ordförande för stiftelsen Kristallen som ligger bakom byggplanerna och dessutom medlem i Antroposofiska Sällskapet, tycker att anklagelserna saknar grund.

– Det är helt felaktigt, omöjligt och ett mycket märkligt uttalande som saknar all grund, säger han. 

Dessutom vänder sig Anders Kumlander mot att släktingarna skickade ett mejl till politikerna i stan och förklarade vad de vände sig emot.

– Jag har svårt att förstå vad stiftelsen har med ett detaljplaneärende att göra.

Konstnären Hilma af Klint levde mellan 1862-1944. 1920 blev hon själv medlem i det Antroposofiska Sällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.